Frescele pictate de Michelangelo în Capela Sixtină ar putea fi vizitate exclusiv pe bază de rezervare

0
454
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Frescele pictate de Michelangelo Vaticanul a anunțat că va limita la şase milioane pe an numărul de vizitatori care vor avea acces în Capela Sixtină pentru a proteja frescele delicate realizate de Michelangelo, informează Reuters.

Numărul de vizitatori ai acestei celebre capele, în care sunt aleşi papii în conclave secrete, poate ajunge la 20.000 pe zi, în perioada de vară. Totodată, Capela Sixtină a găzduit şi 2.000 de persoane, simultan.

Praful, transpiraţia şi dioxidul de carbon sunt un pericol major pentru frescele de pe tavanul pictat de Michelangelo, cu o vechime de peste 500 de ani. Frescele includ una dintre cele mai faimoase scene din istoria artei – braţul lui Dumnezeu, înfăţişat cu o figură blândă, cu barbă, întins pentru a-i da viaţă lui Adam.

Sisteme noi  de control al mediului

Vaticanul a instalat un nou sistem de control al mediului, care va filtra aerul din capela, pentru a proteja opera maestrului renascentist. De asemenea, un nou sistem de iluminat modern a fost pus în funcţiune, care va reduce cantitatea de căldură generată la mai puţin de jumătate, comparativ cu vechile lumini.

“Sunt convins că Muzeele Vaticanului, în special Capela Sixtină, au ajuns la numărul maxim de vizitatori posibil”, a declarat Antonio Paolucci, şeful Muzeelor Vaticanului, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat noile sisteme de iluminat şi control al climatului interior.

Potrivit lui Antonio Paolucci, numărul maxim de vizitatori care poate fi tolerat este de 6 milioane.  Lucrările de instalare a noilor sisteme au început în iunie. Ele ar trebui să se încheie până la sfărşitul lui octombrie.

 Restaurate și protejate

“Nu am făcut toate aceste modificări pentru a permite accesul mai multor oameni în Capela Sixtină”, a explicat Paolucci.

Frescele pictate de Michelangelo, inaugurate în octombrie 1512 de Papa Iuliu al II-lea, au trecut printr-un proces de restaurare timp de 14 ani, care s-a încheiat în 1994.

Printre scenele realizate de artistul renascentist se numără şi celebra “Judecată de Apoi”, aflată pe peretele din spatele altarului, pe care artistul a pictat-o separat de restul frescelor, între 1535 şi 1541.

Vizite doar pe bază de rezervare

În ultimii ani, istoricii de artă şi restauratorii au cerut impunerea de limite dure privind numărul de turişti care au acces în capelă, parte a complexului vast al Muzeelor Vaticanului.

Paolucci a declarat că sistemul actual de vizitare, prin care turiştii au acces pe bază de rezervări online sau prin intermediul agenţiilor de turism şi prin bilete cumpărate stând la coadă, la intrare, va fi menţinut deocamdată, dar nu a exclus posibilitatea de a se impune vizitarea exclusiv pe bază de rezervare.

Număr de vizitatori redus

În afară de potenţialele deteriorări care pot fi provocate frescelor, criticii spun că numărul de vizitatori ar trebui redus deoarece capela este un lăcaş de cult, dar Paolucci nu a pomenit nimic despre acest lucru.

“Tuturor ne-ar plăcea Capela Sixtină pustie… dar trăim în democraţia consumului”, a mai spus Paolucci.

Ana Grama 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here