Frédéric Bazille

0
353
Frédéric BazilleJean Frédéric Bazille a fost un pictor francez care a ajutat la dezvoltarea impresionismului de la sfârșitul secolului al XIX-lea, înainte de a muri în luptă în războiul franco-prusac.

Compozițiile sale sunt de obicei foarte structurate, cu tușe largi, în care personajele surprinse în tablou par a fi în fața obiectivului unui fotograf. Adept al picturii în aer liber, munca sa s-a concentrat asupra peisajelor, naturii statice și portretelor.

Născut 06 decembrie 1841, în Montpellier, Frédéric Bazille fost crescut într-o familie bogată în sudul Franței. El a plecat de acasă la începutul anilor 1860 pentru a studia medicina la Paris, conform biography.com/. Dar pasiunea lui pentru pictura a depășit obligația de a urma o vocație adecvată; spre dezamagirea părinților săi, el a renunțat la medicină în favoarea artei. În această perioadă îi întâlnește pe Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir și Alfred Sisley. Acestia, împreună cu Bazille vor pune bazele mișcării revoluționare impresioniste de la sfârșitul secolului al XX-lea, numita „școala Batignolles.”

Tatăl său, Gaston Bazille era negustor de vinuri, senator și președinte al Societății Agricole din Herault.

Datorită poziției familiei sale, artistul s-a bucurat de numeroase privilegii. Spre deosebire de colegii săi, acesta a avut la dispoziție un studio și o locuință mai spațioasă, în cartierul  parizian Batignolles, care la scurt timp a devenit un sediu pentru impresioniști. Personalitate generoasă, Bazille a sprijinit dezvoltarea artistică a unor colegi mai puțin norocoși precum Monet și Renoir.

La doi ani după mutarea în Paris, când avea 23 de ani,  artistul pictează The Pink Dress- Rochia Roz. Tabloul este reprezentare a unei femei, verișoara acestuia – Thérèse des Ore; ea este surprinsă din spate și a peisajului însorit la care aceasta privește.

În 1866, este acceptat în cadrul Salonului Oficial al Académie des Beaux-Arts, de la Paris cu două tablouri „Girl at the piano ” și „Still life with fish”. Începând cu acest moment, artistul își va prezenta lucrările regulat în cadrul  acestor expoziiții.

Un an mai târziu, Bazille pictează  cea mai cunoscută lucrare a sa, Family Reunion.

Ea înfățișează o reuniune oarecum oficială, în aer liber a familiei artistului,  în grădina vilei din Méric, în sudul Franței. Tabloul a  fost finalizat în 1867 și modificat puțin doi ani mai târziu.

În 1870, realizează tabloulBazille’s Studio, rue de la Condamine”, pentru a sublinia mutarea sa într-un nou studio pe strada Condamine, în cartierul Batignolles. În tablou sunt surprinse, pentru posteritate parcă, relațiile de prietenie între Bazille, Édouard Manet, Edmond Maitre, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir și Émile Zola.  De asemenea, în tablou pot fi identificate și o serie de lucrări celebre ale lui Baziile, precum „La Toilette” și „Fisherman With A Net”. Pictura, este expusă în Muzeul Orsay din Paris.

Moartea sa prematură ca un soldat în războiul franco-prusac, în 1870, a  tăiat scurt o carieră artistică extrem de promitatoare. Frédéric Bazille a fost tragic ucis în timpul primei sale confruntări armate, pe 28 noiembrie, la numai 29 de ani.

 Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here