Franța, Oradour-sur-Glane

0
107

Franța, Oradour-sur-Glane, Limousin .
Satul Oradour-sur-Glane zace în ruine din 1944. Printre clădirile pârjolite şi sfărâmate se află și bunurile oamenilor care au locuit acolo acum mai mult de 70 de ani: carcase arse de mașini; mașini de cusut; cadre de pat; scheletul unui cărucior de copil. Nemişcate, la mila climei şi a timpului.

Pe 10 iunie 1944, ca răspuns la suspiciunea că în zonă ar activa Rezistenţa Franceză, SS a luat cu asalt Oradour-sur-Glane şi a ordonat tuturor locuitorilor să se adune în piaţa satului.

Pe bărbaţi i-au dus spre zona de hambare şi magazii, unde îi aşteptau mitralierele. Bisericii, unde au fost închise femeile şi copiii, i s-a dat foc. Oricine încerca să scape pe fereastră era mitraliat pe loc.
Franța, Oradour-sur-Glane

Rămăşiţele arse ale unui sat neatins de 70 de ani – Franța, Oradour-sur-Glane, Limousin

În câteva ore, Waffen-SS i-a ucis pe toţi cei 642 de locuitori ai Oradour-sur-Glane. Au plecat satisfăcuţi, însă nu înainte de-a da foc tuturor clădirilor din sat.
La finalul războiului, preşedintele francez Charles de Gaulle a declarat că un nou Oradour- sur-Glane va fi construit lângă cel original, dar că cel vechi va fi păstrat în ruine ca o amintire a atrocităţilor războiului. Chiar dacă au mai apărut nişte indicatoare, câteva plăci şi un muzeu, satul-fantomă a rămas neatins. La intrarea în localitate este scris Souviens-toi (,,Aminteşte-ţi“).
Din Limages, spre vest, până la Oradour-sur-Glane faceţi 30 de minute cu maşina. în fiecare an, pe 10 iunie, se depun coroane la ruina bisericii întru comemorarea atacului.
N 45.931233 E 1.035125

 

V-ar mai putea intersa și aceste articole.

Sursa: Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.