1000 de minuni arhitecturale – Franta

0
430
Saint-Pierre, Lisieux din Franta

catedrala din FrantaBiserica renovată prin anul 1170 este una dintre cele mai importante catedrale ale Normandiei (regiune din Franta). Naosul din perioada goticului timpuriu a fost construit în stilul arhitectual din regiunea Ile-de-France. Corul din perioada goticului de vârf arată în schimb formele clasice ale goticului normand într-un limbaj al formelor reliefat pe verticală. Faţada minunată a transeptului sudic a fost multă vreme intrarea principală a clădirii.

Saint-Etienne, Caen din Franta

Caen,_Abbatiale_Saint-EtienneConstrucţia ridicată începând cu anul  1060 a fost fondată de Wilhelm Cuceritorul (cca. 1027-1087) şi mai apoi de Matilda de Flandra (cca. 1032-1083) ca biserică a mănăstirii de călugări. Structura internă avut urmaşe numeroase în arhitect stilului normand din Anglia. Faţada este dintre primele faţade cu două turnuri, iar  aripa de est, una dintre cele mai fascinante  privelişti a unui cor din întregul gotic.

Sainte-Trinite, Caen din Franta

Mănăstirea de maici din Caen este de asemenea o instituţie a regelui englez Wilhelm I şi a soţiei acestuia, Matilda, şi a fost ridicată începând cu anul 1060. La biserica mănăstirii există o faţadă cu două turnuri, dar accentul cade pe cele trei intrări. Se poate observa aici începutul acelei dezvoltări care mai târziu avea să devină tema generală a catedralelor gotice după St. Denis.

Notre-Dame, Countances din Franta

OLYMPUS DIGITAL CAMERABiserica începută după anul 1180 este una dintre cele mai importante catedrale din Normandia. Ȋn interior construcţia pereţilor a fost modificată în mod original. Vizibil de departe este turnul octogonal al lanternoului dispus central, la intersecţia navei cu transeptul, de o înălţime considerabilă, care este deschis în interior şi arată ca un felinar compartimentat şi inundat de lumină şi care oferă vizitatorului o imagine grandioasă.

Mănăstirea benedictină, Mont-Saint-Michel din Franta

mont_saint-michel_frantaȊn mijlocul golfului Saint-Malo se ridică cea mai impresionantă mănăstire din Europa, care adăposteşte relicvele arhanghelului Mihail. Ȋn anul 966 a început construcţia mănăstirii, care se află din anul 1979 pe lista patrimoniului cultural universal. Printre cele mai importante părţi ale clădirii se numără sala cavalerilor şi refectoriul, corul, precum şi sihăstria grandioasă cu o privelişte unică asupra mării prin sistemul de bolţi.

1000 de minuni arhitecturale, Editura Aquila

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here