Francis Ford Coppola a primit Premiul Prințesa de Asturias al Artelor

0
171

coppolaRegizorul american Francis Ford Coppola (76 de ani) a primit miercuri premiul spaniol Prințesa de Asturias al Artelor. Este unul dintre cele mai prestigioase acordate în Spania. Premiul a fost acordat pentru filmele sale care au ajuns „simboluri colective și universale”, relatează AFP.

Premiul, care constă în 50. 000 de euro și o statuetă concepută de Joan Miro, este primul dintr-o lungă listă de recompense atribuite anual unor personalități din domenii foarte diverse: arte, cooperare internațională, înțelegere, științe sociale, comunicare, sporturi, cercetare științifică și litere.

„Explorarea puterii, a ororilor și absurdității războiului caracterizează opera sa artistică”.  Filmele sale au devenit „simboluri colective și universale ale culturii contemporane”, a comunicat juriul celei de-a 35-a ediții a premiului.

Născut în 7 aprilie 1939 într-o familie italo-americană din Detroit (nord-estul Statelor Unite), Coppola are o bogată filmografie,. Amintim pelicule clasice ca Patton (1970); Apocalypse Now (1979); Nașul, serie de trei filme din 1972, 1974 și 1990.

„De-a lungul carierei, (Coppola) a luptat neîncetat pentru menținerea unei totale independențe antreprenoriale și de creație, ca regizor, producător și scenarist”, a adăugat juriul, care l-a ales dintre 31 de candidați din 19 țări.

Francis Ford Coppola se alătură astfel arhitectului american Frank Gehry, creatorul, printre altele, al Muzeului Guggenheim din Bilbao, și regizorului austriac Michael Haneke, precedenții câștigători ai premiului din 2014 și respectiv 2013.

Premiile sunt înmânate în mod tradițional toamna, la Oviedo (nordul Spaniei), unde se află sediul Fundației Prințesa de Asturias, încheie AFP, citat de Agerpres.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.