Fragment din Mesajul ”Urbi et Orbi” al Sanctității Sale Papa Francisc

0
107

papa5 Aprilie 2015

„Iubiți frați și surori,

Iisus Hristos a înviat!

Iubirea a triumfat asupra urii, viața a învins moartea, lumina a risipit întunericul!

Din dragoste pentru noi, Iisus Hristos s-a dezgolit de slava Sa dumnezeiască, a luat chip de rob și s-a smerit până la moarte, moartea pe cruce. Acesta este motivul pentru care Dumnezeu L-a înălțat și L-a făcut Domn al universului. Iisus este Domnul!

Prin moartea și învierea Sa, Iisus ne arată tuturor calea spre viață și fericire, iar această cale este smerenia, care implică smerirea. Aceasta este calea care duce la slavă. Doar cei care se smeresc pot merge spre „lucrurile de sus”, spre Dumnezeu. (cf. Col 3: 1-4). Cel mândru se uită de sus în jos, în timp ce, cel smerit privește de jos în sus.

În dimineața Paștelui, dupe ce au primit veste de la femeile mironosițe, Petru și Ioan au alergat la mormânt și l-au găsit deschis și gol. Atunci s-au apropiat și „aplecat” să între în mormânt. Pentru a pătrunde taina este nevoie să „ne aplecăm”, să fim „umili”. Numai cei care sunt umili înțeleg preamărirea lui Iisus și pot să-I urmeze calea.

În lumea de azi trebuie să te impui cu orice preț, să concurezi, să te pui în valoare… dar creștinii, prin harul lui Hristos, care a murit și a înviat, sunt semințele unei alte umanități, în care noi trăim pentru a sluji aproapelui, nu pentru a fi aroganți, ci respectuoși și gata să ne oferim ajutorul. Aceasta nu este slăbiciune, ci este tăria adevărată! Iar cei care poartă cu sine tăria, iubirea și dreptatea lui Dumnezeu nu au nevoie să apeleze la violență, ci vorbesc și acționează prin forța adevărului, a frumuseții și a iubirii.”

În continuarea mesajului său, Sfântul Părinte a vorbit de pace: „De la Domnul Înviat cerem harul de a nu cădea pradă trufiei, care alimentează violența și conflictul, ci să primim curajul smerit al iertării și păcii. Îi cerem lui Iisus, Cel biruitor asupra morții să ușureze suferințele fraților noștri și surorilor noastre, persecutați pentru o cauză în numele Său și a tuturor celor care suferă, pe nedrept, în urma violențelor și conflictelor care au loc.

Întâi de toate cerem pace în Siria și Irak, cerem să înceteze vuietul armelor și restabilirea relațiilor pașnice și a bunei conviețuiri între diferitele grupuri care trăiesc în aceste țări dragi.

 (…)

Cerem pace și libertate pentru atâția bărbați și femei, care sunt victime ale diferitelor forme de sclavie umană, supuși de persoane și organizații criminale. Pace și libertate pentru victimele traficanților de droguri, aliați de cele mai multe ori cu puterile, care se presupune că ar trebui să protejeze armonia în familia umană.

Fie ca persoanele marginalizate, private de libertate, sărace și emigranții, care adesea sunt respinși, maltratați și îndepărtați; cei care sunt bolnavi și suferinzi, cei care sunt victime ale violențelor, cei care sunt îndoliați; toți bărbații și femeile de bunăvoință, să audă vocea mângâietoare a Domnului care spune „Pace vouă!”( Luca 24, 36) și  „Nu vă temeți, am înviat și de acum sunt pururea cu voi.” (Liturghierul Roman, Antifonul de intrare în Ziua de Paște)

Traducere Emanuela Popa, Sursa: http://en.radiovaticana.va/news/2015/04/05/pope_francis_urbi_et_orbi_message/1134742

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here