FOTO Sărbătoarea Rusaliilor: Tradiţii şi obiceiuri la români

0
883

rusalii1

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

Sărbătoarea Rusaliilor este celebrată în aceeaşi zi cu aceea a Cinzecimii (Pogorârea Sfântului Duh), fiind o sărbătoare populară, cu dată mobilă (la 50 de zile după Sfintele Paşti) şi dedicată îndeosebi spiritelor morţilor.

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Au fost stabilite măsuri suplimentare pentru menţinerea climatului de ordine şi linişte publică, în special în localităţile Lungeşti, Vaideeni, Mihăeşti, Voineasa, Călimăneşti, Horezu, Muereasca, unde se vor desfăşura manifestări religioase şi culturale, inclusiv în aer liber, cu participarea unui public numeros şi un aflux important de persoane spre localităţile şi zonele turistice sau de agrement, informează Agerpres.

calusarii1

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locaşurile lor subpământene şi încep să facă rele oamenilor. Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: Iele, Zâne, Frumoasele ş.a. Aceste spirite locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor, să-i îmbolnăvească.

Boala seamănă cu o transă hipnotică ce nu poate fi dovedită decât de puterea magică a căluşarilor. Obiceiul spectaculos al căluşarilor, deosebit de vechi, este cunoscut mai ales în localităţile Conţeşti, Lisa, Năsturelu, Bragadiru şi Zimnicea. Bătrânii satelor cred că dacă eşti bolnav, te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.

Obiceiuri-de-Rusalii-Dansul-Calusarilor2

Dansul căluşarilor, în general, are scopul de a apăra oamenii, vitele şi recoltele de influenţele negative. De aceea, cei atraşi de Rusalii se pot vindeca prin puterea magică a căluşarilor, singurii capabili să lupte împotriva maleficului.

Spre deosebire de strigoii care apar şi le provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, Ielele sunt prezente numai pe timpul verii. Acestea se spune că-i pedepsesc pe oamenii răi, pe cei care nu le respectă zilele, care dorm noaptea sub cerul liber etc.

Local, Rusaliile urseau copiii la naştere şi preziceau moartea oamenilor. Pentru a se feri de pericolul lor, oamenii purtau la brâu pelin sau usturoi.

416

De această zi se leagă o mulţime de obiceiuri şi ceremonii: se împodobesc locuinţele, porţile şi anexele gospodăreşti cu ramuri de tei, plop, stejar; se desfăşoară Jocul Căluşarilor; se sfinţesc ramuri de tei, soc, mure, pentru a fi folosite în medicina populară; se împletesc cununiţe din spice de grâu şi flori de câmp pentru a fi purtate de tineri la celebrarea căsătoriilor; se pocnesc frunze de tei pentru alungarea spiritelor rele; se prepară unsori pentru ungerea ugerului vacilor; se fac descântece împotriva Ielelor; se ung uşile cu usturoi ş.a.

La practicile de pomenire a morţilor din ziua Rusaliilor se desfăşoară şi obiceiuri şi ceremonii dedicate celor vii, ca de pildă Prinsul verilor şi verişoarelor (în sudul ţării).

mosii-de-vara-rusalii

Mănăstirile din Vâlcea supravegheate de jandarmi

Peste 750 de poliţişti vor fi la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona mănăstirilor din Vâlcea, la sfârşitul acestei săptămâni, a declarat vineri pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IPJ, Alina Teodorescu.

“La acest sfârşit de săptămână, creştinii sărbătoresc Rusaliile, marele praznic al Pogorârii Sfântului Duh. Astfel, în perioada sărbătorii Rusaliilor, peste 750 de poliţişti, într-o medie zilnică de 165 de poliţişti, vor fi la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi apărarea patrimoniului public şi privat. Poliţiştii vor fi prezenţi pe principalele artere rutiere, în localităţile urbane şi rurale, în special în zona lăcaşurilor de cult sau a altor locuri de pelerinaj şi zone de agrement, pentru prevenirea oricăror evenimente neplăcute”, a precizat Teodorescu.

sarbatoarea-rusaliilor-la-feldioara-0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here