Fortăreaţa Munot

0
178

fortareataMajoritatea turiştilor vin în oraşul Schaffhausen doar pentru a admira  faimoasa cascadă de pe Rin din capitala cantionului elveţian cu acelaţi nume. Oraşul are însă un alt simbol şi o caracteristică interesantă: Fortăreaţa Munot, singura aplicaţie practică a teoriilor lui Dürer despre arhitectura fortăreţelor.

Albrecht Dürer e mai cunoscut ca pictor, dar a fost interesat şi de probleme militare. El a scris o carte despre forturi, publicată la Nürnberg în 1527, în care şi-a dezvoltat teoria că un fort circular era cel mai eficient în scop defensiv. Raţionamentul său era că o fortăreaţă rotundă putea respinge atacuri din orice direcţie printr-o apărare circulară. Datorită poziţiei strategice a oraşului  Schaffhausen pe Rin, s-a descis construirea pe locul unei clădiri mai vechi a unei noi fortăreţe circulare care să corespundă necesităţilor militare moderne. Locuitorii din Schaffhausen voiau ca fortăreaţa să reflecte şi mândria comunităţii. Discuţiie s-au întins pe o mare parte a secolului al XVI-lea şi construcţia nu a început până în 1564. A fost terminată doar în 1589 şi în sfertul de secol necesar înălţării sale tehnologia defensivă a fortăreţei Munot a devenit aproape învechită.

Ziduri de 5 metri înălţime împrejmuiesc fortăreaţa circulară, care cuprinde cazemate spaţioase. Patru stâlpi rotunzi solizi susţin bolta cazematelor, luminată de nişte deschizături speciale prin care pătrunde lumina. Deasupra este o platformă deschisă pentru artilerie şi soldaţi. Parapetul a fost închis printr-un pasaj acoperit în 1622. La sud se află turnul rotund înalt cu rampă în spirală pentru a permite soldaţilor şi armelor, călăreţilor şi cailor lor să ajungă pe platformă. Gărzile erau adăpostite la etajul superior octogonal distinctiv, cu acoperiş de ţiglă ţuguiat. Pe lângă şanţul cu apă care înconjoară fortăreaţa sobră, ea este protejată şi la nord de trei mici bastioane.

Deşi era deja depăşită tehnic pe când a fost finalizată, Festung Munot şi-a îndeplinit cu succes rolul timp de peste 200 de ani. A fost ocupată doar o dată, în 1799, de către francezi, pe când aceştia se retrăgeau din faţa austriecilor. Devenită total ineficientă ca fortificaţie a oraşului câţiva ani mai târziu, ea a căzut în paragină şi a fost utilizată ca sursă de piatră până la începerea unui proiect de restaurare în 1826.

Azi, dealul pe care se află Fortăreaţa Munot este folosit ca podgorie. Aici se cultivă struguri Pinot Gris şi Tokay şi, în funcţie de vreme, se produc, anual, între 7.000 şi 9.000 de sticle de vin Munötler.

Castele şi palate din Europa, Ulrike Schöber

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here