Fortăreața Druyes-les-Belles-Fontaines

0
121

fortareataFortăreața Druyes-les-Belles-Fontaines a fost construită acum aproape o mie de ani pe un afloriment stâncos, la circa 35 de kilometri la sud de Auxerres. Astăzi au mai rămas doar ruinele, dar este una dintre cele mai importante construcții seculare medievale din Franța, din punct de vedere arhitectonic. Interesant este că ea a fost ridicată pentru a concura cu Luvru din Paris.

Istoria fortăreței Druyes-les-Belles-Fontaines este strâns legată de doi membri ai aristocrației franceze.

Druyes-les-Belles-Fontaines din Burgundia a fost construită de Petru al II-lea de Courtenay, un văr al regelui Filip al II-lea August. În 1184, Pierre s-a căsătorit cu Agnes, fata contelui de Nevers și pupila regelui. Fiind una dintre cele mai bogate femei din țară, ea a moștenit mari proprietăți, cât și regiunea Druyes-les-Belles-Fontaines.

Cei doi veri au pornit împreună Cruciada a III-a ( 1189-1192), obținând glorie în Țara Sfântă. Reveniți în Franța, ei au căutat noi provocări. Astfel în 1193, fiecare a început să ridice o fortăreață: regele în capitala sa, Paris, iar Petru, vărul său mai puțin puternic, acasă la Druyes-les-Belles-Fontaines.

Ambii au înălțat clădiri pătrate, protejate de ziduri masive cu turnuri solide, rotunde, un turn la poartă și două aripi rezidențiale. Acest tip de castel fortificat era un nou concept în Franța acelei perioade și nu se știe de unde s-au inspirit. Verii au schimbat, probabil, idei în timpul călătoriei în Țara Sfântă și au fost influențați de fortărețele pe care le-au văzut pe drum. Au rezultat două castele similare, construite în același timp, care difereau doar prin amplasarea lor.

Construind Luvrul la Paris, regele Filip al II-lea a construit prototipul castelului medieval fortificat timpuriu așezat pe un teren plan, pe când vărul său, Petru a transpus aceeași clădire pe un vârf de deal, fără îndoială o uimitoare realizare în construcții.

Castelul fortificat Druyes-les-Belles-Fontaines a fost construit cu mari blocuri de piatră. Ruinele impunătoare includ zidurile de fortificație, masivele tunuri rotunde  de la colțuri și aripile rezidențiale cu ferestrele arcuite, apropiate unele de altele. În mijlocul naturii de sud-vest se află o capelă cu o boltă ogivală, a cărei absidă este situată într-un turn paralele pătrat.

Accesul în fortăreaţa Druyes-les-Belles-Fontaines se face prin turnul de piatră crenelat al porții. Acesta este compus din parapete proeminente susținute de praguri, cu deschideri prin care puteau fi aruncate proiectile către agresori. În cazul unui atac, deasupra dușmanilor de mai jos se putea turna smoală, ulei și apă clocotită. Un șanț cu apă între creasta muntelui și fortăreață oferea o și mai mare protecție. Acest tip de fortăreață, pe care doar familiile de rangul cel mai înalt și-o puteau permite, urma să devină în Franța simbolul puterii.

Imensa și impunătoarea fortăreață din vârful muntelui Mont Saint Jean din regiunea Auxois cu munți granitici este o fortăreață în același stil, bine conservată.

Schober Ulrike, Castele și palate din Europa

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.