Foamea emoțională (II)

0
196

Saramura_de_chefalRenunță cumva la mâncatul acesta emoțional!

Una dintre cele mai mari piedici în obţinerea şi menţinerea siluetei pe care ţi-o doreşti este mâncatul pe fond emoţional. Foarte multe femei consumă diverse alimente în momente în care nu simt deloc foame. Asta înseamnă că ele mănâncă deseori în exces în funcţie de emoţii şi nu de cerinţele organismului.

Legătura dintre hrană şi starea emoţională se poate forma încă din copilărie, deoarece mulţi copii primesc ceva dulce, spre exemplu, dacă sunt cuminţi. Acest obicei poate fi perpetuat apoi până la situaţiile în care ieşi în oraş ca să mănânci ceva cu cea mai bună prietenă, atunci când ai ceva ce te apasă pe suflet.

Trebuie să fim perfect conștiente că pofta de mâncare sau de ronţăire este declanşată de o emoţie şi nu de un simptom fizic al foamei.

Diferenţe între mâncatul emoţional şi foamea fizică:

1. Foamea emoţională apare brusc, foamea fizică se instalează treptat.

2. Foamea emoţională simte că aceasta trebuie să se asigure instantaneu cu alimentele pe care le aşteptă cu nerăbdare; foame fizică poate aştepta.

3. Când mănânci pentru a umple un gol, care nu este provocat de lipsa mâncării, ai poftă de un aliment specific, cum ar fi pizza sau îngheţată, şi numai acel aliment îţi va satisface nevoia. Când mănânci pentru că îţi e foame, eşti deschis la mai multe opţiuni.

4. Chiar şi când eşti plin, dacă mănânci pentru a satisface o nevoie emoţională simţi că încă mai intră şi nu te oprești. În schimb, când mănânci pentru că îţi este foame, senzaţia de saturaţie te va face să te opreşti la timp.

5. Mâncatul emoţional poate lăsa în urma sentimente de vinovăţie, în timp ce foamea fizică lasa în urma satisfacţie şi un sentiment general de bine.

Mâncăruri care alină disconfortul psihic

Când foamea emoţională îţi dă târcoale, una dintre caracteristicile sale distinctive este axarea pe un anumit produs alimentar, care este probabil alimentul care te alină psihic.

Aceste alimente pentru confortul psihic sunt consumate pentru a obţine sau a menţine un sentiment şi sunt adesea asociate, în mod eronat, cu stările negative. Într-adevăr, oamenii le consuma când sunt deprimaţi, trişti, supăraţi etc, dar e destul de interesant că tot ele întreţin şi stările pozitive: bucuria, fericirea, mulţumirea etc.

Îngheţata este prima pe lista alimentelor care alină disconfortul psihic. După îngheţată, produsele alimentare se împart pe sexe: femeile apelează la ciocolată şi pajituri, bărbaţii la pizza, friptura, şi mâncarea semipreparată.

Tipurile de alimente care alină o emoţie variază în funcţie de starea oamenilor. Cei fericiţi preferă alimente cum ar fi pizza sau friptura (32 %), iar cei trişti se agaţa de îngheţată şi prăjituri (39%) . Plictisiţii apelează cu încredere la o pungă de chipsuri, seminţe sau popcorn.

Sursa: psiho-spiritualitate.blogspot.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here