Tuturora ni se întâmplă să mâncăm mai mult decât avem nevoie din când în când, dar când se întâmplă ca în mod constant să mănânci pe fond emoţional s-ar putea să ai o problemă psihică care te va afecta probabil şi psihic.
Evenimentele externe cum ar fi critica şefului, traficul aglomerat, etc. şi cele interne precum gândurile și emoţiile proprii, determina modul în care ne comportăm la un moment dat în legătură cu alimentaţia noastră. Alimentația într-un anumit fel nu ține numai de întâmplările în sine, ci mai ales de cum reacţionăm la aceste noi evenimente. Apar gânduri şi emoţii negative, schimbări de orar, care nu ne motivează să revenim la un program alimentar sănătos, ci, din contră, subminează eforturile noastre de a mânca organizat şi de a scădea în greutate. De multe ori, stările emoţionale negative precum cele de furie, vinovăţie, tristeţe, singurătate, nemulţumire, stres, cresc probabilitatea consumului excesiv de alimente sau a consumului de alimente fără a simți neapărat senzația de foame.
De obicei, sentimentele negative sunt cele care te determină să mănânci în exces, căutând în hrana o plăcere, pentru a compensa. Pe de altă parte, un alt sentiment care induce mâncatul emoţional, este nevoia de recompensă; mai ales dacă ai un program încărcat de mult timp – mergi şi la serviciu, ai grijă şi de copil şi îndeplineşti şi toate sarcinile legate de gospodărie – simţi nevoia de a te recompensa cu mâncare.
Dar puneți întrebări atunci când mănânci!
Înainte să întinzi mâna pentru a servi ceva, opreşte-te pentru puțin şi pune-ţi următoarele întrebări:
1. Îmi este într-adevăr foame? Fă-ţi o evaluare de la 1-5, 1 fiind punctaj maxim pentru înfometat iar 5 însemnând că ești îndestulat. Dacă te situezi la nivelul 4-5, rezistă tentației.
2. Am băut destul? Adeseori confundăm setea cu foamea. Bea o cană cu apă sau ceai şi aşteaptă 20 de minute pentru a-ţi reevalua starea de foame.
3. E atât de bun încât să nu mă pot abține? Gândeşte-te cum te vei simţi după ce ai mâncat spre exemplu o pungă de chipsuri și, care vor fi urmările.
Poţi minimiza mâncatul pe fond emoţional dacă folosești unele trucuri care-ţi taie pofta de mâncare. Astfel, nu sari peste mese! Ai putea să mănânci la fiecare 4-5 ore pe tot parcursul zilei, dar câte puţin și să nu folosești momentele în care ești extreme de stresat. De asemenea, nu lăsa plictiseala să te acapareze: fă mișcare regulată și ține-te ocupat cu lucruri care-ți fac plăcere, cu activități care te țin concentrate pe ceva anume, departe de frigider.
Managementul eficient al greutăţii reprezintă un demers de învăţare şi dezvoltare de abilităţi în diferite domenii, care răspund cel mai bine nevoilor personale: cunoaşterea conţinutului alimentelor şi realizarea alegerilor adecvate, identificarea tipului şi intensităţii exerciţiului fizic care aduce beneficii pentru sănătate şi pentru managementul greutăţii, perceperea unei imagini corporale satisfăcătoare, managementul emoţiilor negative şi a stresului, prevenirea episoadelor de binge eating (consum impulsiv de alimente), dezvoltarea abilitaţilor de a rezista tentaţiilor, de a cere sprijinul celor din jur şi de a preveni sau de a face faţă la situaţiile în care reapare consumul neadecvat de alimente sau creşterea în greutate.
Prin urmare, scăderea în greutate şi menţinerea greutăţii implică mai multe lucruri. Dieta, singură, nu este suficientă. Rareori, exerciţiul fizic, singur, este suficient.
Sursa: psiho-spiritualitate.blogspot.ro
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]