Fluturi galbeni ca omagiu pentru Garcia Marquez

0
221

Fluturi galbeniMii de mesaje cu fluturi galbeni au inundat vineri rețelele sociale din Columbia în amintirea operei laureatului columbian al premiului Nobel pentru Literatură Gabriel Garcia Marquez, de la a cărui plecare din această lume se împlinește un an, relatează EFE.

Fluturii galbeni abundă în casa din Aracataca a bunicilor marelui scriitor. Acolo a văzut lumina zilei în 1927 cel numit cu multă dragoste ‘Gabo’. În semn de nețărmurită prețuire pentru el și volumele lui, conaționalii săi au populat Twitter-ul cu aceste lepidoptere, iar #Gabovive a devenit cel mai folosit hashtag al zilei de 17 aprilie 2015, scrie Agerpres.

Inițiativa acestui omagiu cibernetic a aparținut Ministerului Culturii de la Bogota. ‘Când descoperim Macondo, cunoaștem familia Buendía și ne îndrăgostim de acesti fluturi galbeni. Să citim deci!’, a fost mesajul postat de această instituție, care aducea în memoria generală capodopera ‘Un veac de singurătate’, apărută în 1967. Ea s-a vândut pe întregul mapamond, în zeci de milioane de exemplare, fiind tradusă în peste 30 de limbi.

Iubitorii lui Gabriel García Márquez au răspuns prompt, inclusiv cu fraze ale marelui autor, care a murit în Mexic, la vârsta de 87 de ani: ‘Nu plânge pentru că s-a terminat, surâde pentru că s-a întâmplat’ sau ‘Viața nu este ceea ce ai trăit, ci este ce îți amintești și cum ți-o amintești pentru a o povesti’, după cum a spus Gabo în cartea sa de memorii ‘Vivir para contarla’ (2002, Să trăiești și să povestești).

 Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here