Fluturele cu aripi de sticlă

0
3422

Cele mai multe specii de fluturi ai o mulțime de solzișori colorați care le acoperă aripile. Aceștia dau nuanțele portocalii cu nervuri de culoare neagră  fluturilor Monarh sau nuanțele superbe de albastru, fluturilor Morpho Menelaus.

Însă, între toate speciile cunoscute de fluturi, una este cu totul deosebită. Greta oto este, poate, cea mai spectaculoasă specie de fluturi de pe Pământ. Acest lucru nu se datorează unui colorit luminos sau unei formei unice, ci unei caracteristici uimitoare: aripile sale sunt aproape complet transparente, cu margini de la roșu și maro până la negru.

fluturi

Fluturele cu aripi de sticlă

Dacă englezii îi spun glasswinged butterfly, spaniolii îl numesc „espejitos”, ceea ce înseamnă „oglinzi mici”, conform Wikipedia.

Spre deosebire de alte specii, membrana ce leagă venele insectei este translucidă, ceea ce înseamnă că poți privi prin ele ca printr-o fereastră. Mai mult, atunci când este se află în poziția corespunzătoare, membrele vor refracta lumina albă a soarelui în culorile ei componente, care vor fi absorbite de aripile translucide ale fluturelui.

Citiți și Întrebări mari de la cei mici: Mai există specii de animale nedescoperite?

În ciuda aspectului delicat, aripile sunt surprinzător de puternice și permit fluturilor să parcurgă în zbor până la 12 mile pe zi. Anvergura aripilor este de 5,5 – 6 centimetri.

fluturiÎn stadiul de omidă, larvele sunt viu colorate în violet și roșu – o metodă de avertisment în lumea animală, ce înștiințează prădătorii că nu sunt tocmai bune de consumat. Larvele se hrănesc cu o specie de plante toxice, din genul Cestrum, care are efecte halucinogene pentru om. Substanțe toxice sunt metabolizate, astfel încât se vor regăsi în corpul lor și în viața adultă. De aceea, se pare că nu este indicată atingerea fluturelui, cu mâinile goale, fără mănuși.

Fluturi cu aripi de sticlă – Unde trăiesc?

Adulții trăiesc în pădurile ploioase din Africa, Australia și America de Sud și sunt insecte erbivore. Mănâncă nectar de la diferite flori și plante, dar hrana lor preferată sunt florile Aster (ochiul boului pitic).

fluturiÎn afară de fluturi cu aripi de sticlă, există și alte creaturi translucide printre care peștele-de-gheață, calmarul de sticlă, broasca transparentă și amfipodul transparent.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

Citiți și De când există fluturii pe Pământ. Era dinozaurilor nu le-a fost străină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.