Un studiu britanic a constatat o corelație între cantitatea de fluor din potabilă apă și o creștere a incidenței de hipotiroidism, transmite WebMD. Deși, studiul nu a stabilit decât o asociere între cele două și nu o relație de tip cauză-efect, specialistii sunt de părere că această problemă ar trebui tratată serios.
Noul studiu, condus de Stephen Peckham de la Universitatea Kent din Canterbury, Anglia, a comparat 2012 date naționale privind nivelurile de fluorură prezente în apa de băut și le-a raportat la numărul de cazuri de hipotiroidism (tiroida „leneşă”), diagnosticate de medicii de familie din Anglia.
În urma cercetării specialiștii au constatat că în zonele unde nivelurile de fluorură de apa de la robinet depășeau 0,3 miligrame pe litru, riscul de a avea tiroida hipoactivă a crescut cu 30 de procente.
Mai mult, echipa condusă de Peckham, a mai descoperit că ratele de hipotiroidism au fost aproape duble în regiunile urbanizate, care au apa de la robinet este fluorată, comparativ cu regiuni în care procedeul nu este aplicat.
În urma constatărilor, cercetătorii au concluzionat că ar trebui să se ia în considerare „reducerea expunerii la compușii cu fluor”. În continuare aceștia cred că eforturile în ceea ce privește sănătatea dentară ar trebui să se „îndrepte spre intervenții topice non fluorurate”.
Fluorizarea apei este importantă pentru sănătatea dentară, dar deficitul de iod, care poate fi cauzat de ingestia suplimentară de fluor, este legat de tiroida hipoactivă
Spyros Mezitis, endocrinolog la Lenox Hill Hospital din New York City, deși nu a participat la studiu, atrage atenția că „pacienții ar trebui sfătuiți să bea apă cu conținut redus de fluor, să utilizeze și să consume mai puține produse fluorurate, inclisiv pastă de dinți”.
Medicul e de acord că, în timp ce „fluorizarea apei este importantă pentru sănătatea dentară, studiile au arătat, de asemenea, că deficitul de iod care poate fi cauzat de ingestia suplimentară de fluor, este legat de tiroida hipoactivă.”
Edmond Hewlett, reprezentant al American Dental Association, a subliniat că politicile de sănătate publică nu se pot baza pe un singur studiu și a declarat că „în prezent, cele mai bune dovezi științifice disponibile arată că apa cu flour nu are un efect negativ asupra glandei tiroidei sau a funcției sale”.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual
V-ar putea interesa şi aceste articole