Care sunt plantele menționate în Biblie (7) – Curmalul sau finicul

0
1788

finicul curmalul

Finicul și fructele sale, numite și „hrana pământului”. Mențiuni biblice. De unde vine numele de „finic”.

FINICUL sau CURMALUL

Finicul este emblema credincioșilor și simbolul frumuseții, al purității și al nobleței interioare. El înseamnă speranța, viața care triumfă și iubirea care vine din suflet. Cu ramuri de finic a fost întâmpinat Iisus Hristos la intrarea în Ierusalim, după cum se spune și în Noul Testament. Denumirea arborelui vine de la Phoenix, simbolul renașterii, pasărea care arde pentru a se naște din propria cenușă. Curmalul este un palmier care poate rezista chiar și 200 de ani. Fructele sale, de o dulceață și savoare unice, mai sunt numite și „hrana pământului”. Arabii spun despre el că „trăiește cu capul în focul soarelui și cu picioarele în apă” deoarece este, într-adevăr, un copac care se dezvoltă în oazele cu multă apă.

„A doua zi, marea mulțime care venise la sărbătoare, auzind cum că Iisus vine în Ierusalim, au luat ramuri de finic și au ieșit în întâmpinarea Lui…” (Noul Testament, Ioan 12:13).

La sărbătoarea corturilor, fiii lui Israel mergeau cu ramuri de finic în mâini, după cum este menționat și în Vechiul Testament.

„Și a zis Ezdra: Ieșiți la munte și aduceți crengi de măslin și de chiparos și de mirt și de finic, precum și tufari, și să facem corturi, așa cum este scris.” (Vechiul Testament, Neemia 8:15)

„Statura ta e-asemeni cu finicul, ca strugurii sunt sânii tăi”. Astfel sună un vers din minunatul poem de dragoste biblic, „Cântarea cântărilor” din Vechiul Testament.

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie (5).

Cel drept va înflori precum finicul

„Dreptul ca finicul va înflori și ca un cedru din Liban se va înmulți” (Vechiul Testament, Psalmul 91:12). Se arată astfel că omul drept, credincios, iubitor de adevăr, smerit și cu ascultare față de Dumnezeu, va avea șansa să evolueze armonios și mândru precum acest copac falnic, suplu, mereu verde.

„După aceasta, m-am uitat: și iată, mulțime multă pe care nimeni nu putea s-o numere, din tot neamul și din toate semințiile și popoarele și limbile, stând înaintea tronului și înaintea mielului, îmbrăcat în veșminte albe și cu ramuri de finic în mâinile lor.” (Noul Testament, Apocalipsa, 7).

Când Dumnezeu îi arată și îi descrie lui Moise pământul făgăduit lui Avraam, Isaac și Iacov menționează și Iorihonul. Pe acesta îl numește „cetatea finicilor” (conform Vechiului Testament). Dealtfel, Palestina era denumită și de vechii greci și romani „Fenicia”.

Surse bibliografice consultate: „Plante și miresme biblice – Hrană pentru suflet și trup” de Ovidiu Bojor și Răducanu Dumitru.

Mihaela Mușetescu

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie (6).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here