Secțiunea Film Food revine la TIFF

0
156

Film Food revine la TIFF

Secțiunea Film Food revine la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), organizat în perioada 25 mai – 3 iunie, la Cluj-Napoca, cu povești savuroase despre arta culinară, informează un comunicat al organizatorilor.

Selecția de secrete și detalii picante dezvăluite de filmele din secțiune va fi dublată de experiențe gastronomice oferite de trei dintre cei mai apreciați chefi din România, invitați speciali la Cluj, în perioada 28-30 mai.

În „Totul despre stelele Michelin/ Michelin Stars – Tales from the Kitchen”, regizorul Rasmus Dinesen oferă pe tavă o analiză profundă, onestă și relevantă asupra ierarhiei stabilite de cel mai popular ghid gastronomic din lume. Care sunt calitățile principale ale chef-ilor distinși cu trei stele Michelin, cât de profitabil a devenit acest sistem de rating în epoca de aur a artei culinare și cum arată culisele unei bucătării bine clasate – toate acestea pot fi aflate dintr-o serie de interviuri savuroase cu reprezentanții industriei.

Într-o aventură gastronomică în jurul lumii invită și „Mâncare la pachet/ Food on the Go”, de Mercedes Cordova.

„Cucina italiana”, bogăția de arome mediteraneene care a cucerit un întreg mapamond, s-a reinventat odată cu milioanele de imigranți care au format o influentă diaspora în locuri precum New York și Buenos Aires. Mărturii de pe întreg globul ne oferă indicii despre cum au fost reinterpretate rețetele italiene, evidențiind beneficiile culturale datorate imigraţiei sau conflictului dintre tradiţii.

Publicul TIFF are ocazia de a urmări pe marele ecran munca și evoluția lui Alain Ducasse, unul dintre cei mai renumiți maeștri bucătari şi mentori culinari din lume. O somitate publică, dar discretă, evaluat cu 18 stele Michelin și proprietar a 23 de restaurante, maestrul a permis să fie urmărit de camera de filmat timp de doi ani, rezultatul fiind „Misiunea lui Alain Ducasse/ La quete d’Alain Ducasse”, regia Gilles de Maistre, care a fost proiectat anul acesta la Berlin.

Fiecare film va fi urma de cine pregătite de chef Paul Oppenkamp, chef Florin Dumitrescu și chef Alex Peticean.

Povești despre oameni și gusturi sunt și în documentarul „La o băută cu Schumann/ Schumann’s Bar Talks”, de Marieke Schroeder. Fondatorul Schumann’s Bar, o adevărată instituţie, este şi scriitor: cartea sa „The American Bar” a devenit un clasic al genului. Ajuns la onorabila vârstă de 75 de ani, Charles Schumann călăuzeşte publicul într-o călătorie globală pentru a descoperi cele mai cool baruri, pornind din New York și ajungând până în Tokio și Havana.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene.

Mai multe informații se găsesc pe www.tiff.ro, precum și pe paginile de Facebook, Twitter și Instagram ale evenimentului.

Ana Grama

Jurnal Spiritual