File de istorie – Genghis-Han, „predestinat de Puternicele Ceruri”

0
468

7698d60d8135f0c57135077186945ecdGenghis-Han s-a bazat pe dorinţa de putere şi glorie a neamului său, pretinzând că are de partea-i voinţa divină. „Predestinat de Puternicele Ceruri”, afirma el, „Am fost adus aici de Pământul Mamă.”

Îmboldiţi de dorinţa de jaf şi de putere, călăreţii lui Genghis-Han au năvălit peste toată Asia într-un val de neînvins şi sângeros de măceluri, relatează Reader’s Digest, în “Când, unde & Cum s-a întâmplat. Cele mai dramatice evenimente… şi cum au schimbat ele lumea”.

1206, în timpul unei Mari Adunări a triburilor mongole, căpeteniile l-au înălţat pe puternicul lor comandant Temugin la rang de Genghis, sau Chengis, Han – Cârmuitorul cel „Puternic” sau „Universal”. Această numire a deschis drumul creării celui mai mare imperiu unificat continental din istoria lumii – întinzându-se în final pe circa 4.800 km de la un capăt la altul.

De mai mulţi ani, se prezisese că Temugin era omul menit să unifice clanurile odinioară puternice ale mongolilor, de multă vreme împrăştiate prin păşunile din Asia centrală, unde creşteau oi, cai, cămile şi vite. Ales drept căpetenie, Genghis-Han a căutat să restabilească puterea pe care mongolii o avuseseră în trecut, înainte ca înfrângerea de către duşmanii tătari să-i facă să-şi piardă puterea şi să se certe între ei. Mai întâi, Genghis a încercat să refacă, prin jaf, bogăţiile pe care le deţinuseră mongolii.

Ridicarea unei armate de recruţi

În două decenii de războaie asidue, mai întâi împotriva rivalilor mongoli, apoi împotriva altor triburi – în special cele tătare – Temugin şi-a câştigat o formidabilă reputaţie, cea a unui om cumplit cu duşmanii, însă drept cu prietenii.

Ogedei-Khan-Genghis-Khan

Proclamat Genghis-Han la circa 45 de ani, el a început să construiască o maşină de război de o forţă nemaiîntâlnită. Ignorând autoritatea căpeteniilor tribale şi impunând pedeapsa cu moartea pentru cei care s-ar mai fi ţinut de certuri, Genghis a utilizat un sistem militar tradiţional bazat pe recrutare – toţi bărbaţii între 15 şi 60 de ani erau obligaţi la stagiu militar – şi pe loialitate.

Fiecare bărbat se întreţinea singur, având câţiva ponei mongoli voinici şi îndesaţi şi propriile arme. Genghis îşi organiza oamenii în unităţi bazate pe multipli de zece – de la grupurile mici de 10 oameni până la companiile de luptă de 10.000. Inima armatei sale o reprezentau „miile”, regimente cu comandanţi numiţi de Genghis. Un corp de elită de 10.000 de oameni era serviciul secret şi garda sa de corp. Înainte de a fi trecut un an, el formase o cavalerie armată de 120.000 de oameni.

A urmat expansiunea. Mai întâi, Genghis a câştigat de partea sa triburile Ongut, ale căror teritorii cuprindeau Marele Zid Chinezesc, ridicat cu 1.400 de ani în urmă ca sistem defensiv împotriva hunilor. A urmat o campanie lentă şi cu bătălii aprige în nordul Chinei. În 1214, campania a atins punctul culminant cu asediul oraşului Zhong-du, Beijingul de astăzi.

„Cerul etern i-a ales pe Genghis-Han şi pe urmaşii săi şi ne-a făcut cadou întreg Pământul, de la răsărit până la apus.”

mongoli

Înarmaţi cu săbii, arcuri, lâna, muschete şi catapulte, mongolii asediază o fortăreaţă din China. Pe măsură ce cuceririle i se înmulţeau, Genghis obţinea arme – printre care unul din primele tunuri – de la chinezii învinşi şi le folosea cu efect devastator..

Hulagu, nepot al lui Genghis-Han

Asediul Beijingului s-a dovedit lung şi cumplit. Având în spate un teritoriu pustiit, mongolii înfometaţi au fost nevoiţi să-şi mănânce propriii morţi. În final, Genghis a acceptat să fie cumpărat cu 3.000 de cai, 500 de copii sclavi, precum şi aur, argint şi mătase atât cât puteau duce oamenii săi. În anul următor Genghis, experimentând din mers noi tactici de asediu învăţate de la inamici, s-a întors pentru a da lovitura finală. De această dată, oraşul a căzut. Într-o lună de jafuri, mii de oameni au fost ucişi.

Câţiva ani mai târziu, un sol arab aflat în vizită a remarcat un „deal alb”. Era alcătuit, i s-a spus, din oasele locuitorilor masacraţi de mongoli. La scurt timp, tot nordul Chinei şi Coreea au căzut în faţa armatelor lui Genghis. Din China, acesta s-a îndreptat spre vest. O campanie asupra unui trib încă ostil i-a purtat trupele la graniţa unui imperiu cunoscut sub numele de Khwarazm, cu centrul în Persia şi Afghanistan şi condus de un sultan, Ala ud-Din Muhammad. În cei patru anii de campanie care au urmat, hoardele mongole au devenit tot mai feroce şi mai pricepute în arta războiului.

Fantasy_A_soldier_with_a_sword_of_Genghis_Khan_104431_

Genghis nu avea decât 150.000 de oameni faţă de cei 300.000 ai sultanului. Dar sultanul îşi împărţise armata între trei oraşe presupuse a fi inexpugnabile, pe care Genghis le-a cucerit unul câte unul. La Urgench, pe râul Amu Darya, au fost omorâţi toţi bărbaţii cu excepţia meşteşugarilor, înrobiţi laolaltă cu femeile. La Samarkand, 50.000 de locuitori s-au predat -însă cei 30.000 care au rezistat au fost masacraţi. La Buhara, care s-a predat, bărbaţii au fost doar înrobiţi.

În timp ce dintr-un mileniu de cultură rămânea doar cenuşa, sultanul a fugit, lăsând comanda oştilor în retragere fiului său, Jalal ad-Din. Genghis-Han l-a urmărit pe Jalal prin Afghanistan, l-a ajunşi la fluviul Ind în noiembrie 1221 şi i-a distrus armata de 50.000 de oameni. Jalal al scăpat dând pinteni calului să sară în apă de pe o stâncă. Genghis l-a lăsat să scape,  remarcând: „Un tată n-ar trebui să aibă decât fii ca acesta!”

Pentru a administra teritoriile cucerite, Genghis a creat un nou nivel de guvernare. Corpusul de legi tradiţionale a fost completat cu decrete date de el însuşi, care au fost probabil cuprinse într-un codice scris numit Marele Yasa. La momentul morţii sale, în anul 1227, Genghis-Han pusese fundaţiile unui imperiu.

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.