Ficat leneş? Medicul recomandă…

0
2616

Ficatul este cea mai mare glandă a corpului, cântărind 1,5-2 kg. Celulele hepatice au un rol extrem de important în digestie, deoarece ele fabrică 1-1,2 litri de bilă care se scurge în vezicula biliară şi de aici în duoden, ajutând la eliberarea enzimelor digestive. Ficatul neutralizează toxinele care sunt apoi eliminate prin fecale. De asemenea, celulele hepatice fixează, absorb şi degradează grăsimile, producând astfel căldură. Ştiaţi că la nivelul venei suprahepatice temperatura este mai mare cu 1-2 grade faţă de sângele care vine la ficat ?!

Când ficatul este obosit …

 

ficatFicatul leneş este un ansamblu de probleme care crează deseori neplăceri, apărute din cauza funcţionării mai greoaie a acestui organ. Ficatul leneş nu este o boală, ci este doar indicatorul că alimentaţia dv. este necorespunzătoare şi că hrana pe care o consumaţi dă mari bătăi de cap ficatului în încercarea lui de a ajuta digestia.

Apariţia ficatului leneş poate fi recunoscută după 3 simptome principale. De cele mai multe ori pacienţii acuză o greutate digestivă după ce mănâncă, digestia lor nu se mai desfăşoară normal (apar frecvent arsuri la stomac sau râgâituri) şi defecaţia devine greoaie (cu rărirea scaunelor).

Şi dacă vă întrebaţi care este cauza „surmenării” ficatului … răspunsul este simplu: Dv.! De aceea trebuie să ocoliţi mâncărurile prea grase sau prea dulci şi să evitaţi alcoolul. În caz contrar, ficatul va obosi datorită excesului de muncă.

Cum să ne testăm singuri sănătatea ficatului

Ochii sunt cel mai bun indicator al stării ficatului. Aşezaţi-vă în faţa oglinzii şi priviţi-vă albul ochiului. Dacă este gălbui înseamnă că aveţi un ficat obosit şi aveţi un risc crescut de a face icter. Şi palparea ficatului poate să vă indice starea lui. Întindeţi-vă în pat şi palpaţi partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. Dacă resimţi ficatul umflat şi acuzaţi o durere la apăsarea zonei înseamnă că ficatul are probleme.

Tratamente naturiste care ajută ficatul leneş

– Ceaiurile hepatice Fitoterapia (1 şi 2) hrănesc şi protejează celulele ficatului, ajută la stimularea şi evacuarea bilei şi normalizează valoarea bilirubinei. Ceaiurile conţin plante recunoscute ca ajutătoare pentru ficat: păpădie, gălbenele, muşeţel, anghinare, mentă, rostopască, sunătoare şi coada-şoricelului.

– Ceaiul de armurariu are efect hepatoprotector şi regenerator al celulelor ficatului datorită silimarinei din compoziţie. El este indicat în hepatite, ciroze hepatice, stări inflamatorii şi de suprasolicitare a ficatului şi în intoxicaţiile cu medicamente cu risc toxic hepatic. Ceaiul se obţine prin infuzarea a 1-1,5 linguriţe de fructe mature ale plantei Silybum marianum măcinate şi puse la o cană de apă. Se consumă 2 căni pe zi, prima înainte de micul dejun, a doua în 2 reprize cu 30 de minute înainte de mesele principale. Se fac cure de 15-20 de zile cu pauză 15 zile.

– Ceaiul de anghinare este tonic hepatic, stimulează funcţia antitoxică a ficatului şi creşte diureza, ajutând astfel la eliminarea toxinelor din organism. Infuzaţi 1 lingură de frunze (cele de la exterior) la 500 ml apă şi îndulciţi cu miere. Beţi o parte din ceai dimineaţa pe nemâncate, după care staţi culcat 30 de minute pe partea dreaptă. Restul ceaiului se bea în cursul zilei, cu o oră înaintea meselor.

– Aplicaţi pe abdomen cataplasme cu ceapă, varză şi tărâţe, care decongestionează ficatul şi deblochează rinichii.

Luaţi 3 cepe, 4 foi de varză şi 250 g tărâţe, adăugaţi apă până se obţine un terci mai gros şi puneţi la fiert 10 minute până când apa scade complet. Întindeţi amestecul pe o pânză în strat de 2 cm şi se aplică pânza pe abdomen foarte caldă.

– Ceaiul de fumăriţă – puneţi la infuzat 500 g vârfuri înflorite de plantă la 1 litru de apă clocotită. Strecuraţi, adăugaţi zahăr şi beţi 2 ceşti pe zi, timp de 8 zile.

– Infuzia de măcriş de baltă – puneţi o mână de frunze proaspete la 1 litru de apă clocotită, lăsaţi să se răcească, strecuraţi şi beţi 3 ceşti pe zi.

– Păpădia este foarte utilă pentru durerile de ficat.

Beţi înainte şi după micul dejun câte un pahar de macerat obţinut din 1 linguriţă de rădăcini la 250 ml apă, care se lasă toată noaptea, după care se încălzeşte dimineaţa la 100 grade.

– Ceaiul de rozmarin – se infuzează 30 g vârfuri înflorite într-un litru de apă clocotită şi se beau câte 3 ceşti pe zi, înainte de mese.

– Sucul de lămâie este minunat pentru ficat. Amestecaţi o ceaşcă de suc de lămâie proaspăt stors cu o ceaşcă de apă, puneţi o lingură de miere şi beţi dimineaţa pe stomacul gol. După-masă, în jurul orei 5, mai puteţi bea o cană din acest preparat.

– Rostopasca decongestionează ficatul. Puneţi jumătate de linguriţă de plantă la o cană de apă; lăsaţi la infuzat şi beţi o cană pe zi şi câte o lingură la fiecare 3 ore.

– Decoctul de pătrunjel – se fierb 30 g frunze într-un litru de apă, într-o oală sub presiune. Lăsaţi lichidul să scadă până rămân 600 ml, apoi beţi 2 linguri în fiecare zi.

– Sunătoarea reduce inflamaţia ficatului şi a intestinelor. Preparaţi o infuzie din 1 lingură de plantă la o cană de apă.

Dr. Frunză Alexandru

Sursa: Revista-tratamente-naturiste.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.