Fibrilația atrială cauzează 22% din accidentele vasculare

0
181
Fibrilația atrialăMulți dintre noi, atunci când auzim termenul de accident vascular cerebral, ne gândim la momentul în care un vas de sânge (o arteră), care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sanguin. Până aici, totul este perfect adevărat. In câteva minute celulele nervoase din acea zonă sunt afectate, putând muri doar în câteva ore.

Dar, puține persoane știu că, 22% din accidentele vasculare pot fi cauzate de fibrilația atrială. Mortalitatea este dublă față de cea în cazul accidentelor vasculare,. Acestea au altă cauză, a declarat în cadrul unul workshop, vicepreședinta Asociației Pacienților cu Aritmii, dr. Anca Dan, medic primar cardiolog.

În ceea ce privește accidentul vascular cerebral, tratamentul ce se recomandă a fi urmat este acela ca și în cazul unui infarct miocardic. Dacă tratamentul este început cât mai curând după apariția simptomelor, cu atât mai puține celule nervoase vor fi afectate permanent.

Conform specialiștilor prezenți la workshopul despre care aminteam mai sus, “fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac. A doua cauză de accident vascular după hipertensiunea arterială. Deși tratamentul de prevenire a accidentului cerebral vascular este cunoscut, acesta nu este administrat în mod optim și eficient”.

Considerată o aritmie frecventă ce apare în special la persoane în vârstă, fibrilația atrială se identifică prin apariția semnalelor electrice anormale. Acestea determină camerele superioare ale inimii (atrii) să tremure sau să fibrileze.

În mod normal, bătăile inimii sunt ritmice, dar  o inimă aflată în fibrilație nu poate pompa tot atât de mult sânge ca una normală.

Luând în considerare toate cele menționate mai sus, putem conchide că fibrilația atrială crește riscul pentru accidentul vascular cerebral.

„În România se estimează că sunt peste 200. 000 de pacienți cu fibrilație atrială. Din acest motiv pentru care Asociația Pacienților cu Aritmii propune includerea acestei afecțiuni în grupul bolilor cronice care beneficiază de tratament compensat sută la sută în baza protocoalelor terapeutice avizate de Ministerul Sănătății”, mai reliefează dr. Anca Dan.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.