Premieră. Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători

0
120
Festivalul Naţional de Film pentru NevăzătoriFilmele „Aferim!” de Radu Jude, „Despre oameni şi melci” de Tudor Giurgiu şi „După dealuri” de Cristian Mungiu se numără printre peliculele special adaptate pentru a fi prezentate în cadrul primei ediţii a Festivalului Naţional de Film pentru Nevăzători, în perioada 15 – 19 mai.

Proiecţiile din cadrul Festivalului Naţional de Film pentru Nevăzători, primul eveniment cinematografic din România destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, vor avea loc la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvira Popescu.

În cadrul evenimentului vor fi proiectate filme special accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

La intrarea în sală, acestea vor primi câte un set de căşti, iar în pauzele dintre replicile personajelor, un narator va oferi detalii suplimentare despre cum sunt îmbrăcate personajele, despre gesturi, mimică, atmosferă sau orice informaţii care pot facilita înţelegerea intrigii. Restul spectatorilor vor urmări filmul în condiţii normale, dar oricine doreşte poate experimenta vizionarea unui film cu cască audio.

Pe parcursul celor cinci zile, cinefilii vor putea urmări zece filme româneşti:

„Aferim!” (Radu Jude, 2015), „Marţi, după Crăciun” (Radu Muntean, 2010), „Poarta Albă” (Nicolae Mărgineanu, 2014), „Roxanne” (Valentin Hotea, 2013), „Medalia de onoare” (Călin Peter Netzer, 2010), „După dealuri” (Cristian Mungiu, 2012), „Despre oameni şi melci” (Tudor Giurgiu, 2013), „Love Building” (Iulia Rugină, 2013), „Poziţia copilului” (Călin Peter Netzer, 2013) şi „America, venim!” (Răzvan Săvescu, 2014).

Festivalul îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală.

Pentru a putea asigura accesul unui număr cât mai mare de persoane cu deficienţe de vedere la cultură, festivalul va fi urmat de o caravană cinematografică în alte 10 oraşe ale ţării.

Biletele se achiziţionează de la locaţiile evenimentului, la preţul de 10 lei pentru Cinema Muzeul Ţăranului, şi 15 lei pentru Cinema Elvira Popescu.

Elevii, studenţii şi pensionarii au reducere. Accesul persoanelor cu deficienţe de vedere şi al însoţitorilor este gratuit, pe bază de rezervare la adresa de email dimagabriela@fcc.ro.

Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători este organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, şi este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.