Festivalul Internațional de Literatură aduce scriitori de pe trei continente, la București

0
134
FILBÎn perioada 3-6 decembrie 2014 va avea loc cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB). Evenimente din cadrul FILB 7 vor avea loc la Clubul Țăranului, British Council, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București și Cărturești (Verona). Intrarea este liberă, informează organizatorii.

„Cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București stă sub semnul diversității. Mai mult decît atît, încercăm să reflectăm faptul că literatura, chiar mai mult decît politica, înseamnă conflict”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, președintele Festivalului.  Programul complet al FILB 7, pe www.filb.ro.

Lista invitaților din străinătate concordă cu tema ediției din acest an: 

Serghei Jadan (Ucraina) – unul dintre cei mai importanţi scriitori ucrainieni din noua generație, cel despre care criticul literar Viktor Toporov spunea că are toate șansele să devină laureat al Nobelului literar: „Dintre  literaţii care activează pe tot cuprinsul fostei U.R.S.S., Jadan este scriitorul cu cele mai multe şanse”;Toni Marques (Brazilia) – prozator în ale cărui povestiri se reflectă realitățile Braziliei autentice, președintele celui mai important festival internațional de literatură din Brazilia, FLUPP;  Emilian Galaicu-Păun (Republica Moldova) – poet, prozator, traducător şi publicist: „Perfecționist sau nu, Emilian Galaicu-Păun e unul dintre cei mai culți (ba chiar oculți) poeți români contemporani…” (Șerban Foarță).

Immanuel Mifsud (Malta) – este foarte cunoscut pentru prozele sale extrem de provocatoare din punct de vedere tematic; el este laureat al Premiului Naţional al Cărţii din Malta şi al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011; Andrea Bajani (Italia) – unul dintre cei mai cunoscuți prozatori italieni din noua generație, îndrăgit de cititorii români datorită romanului De vei lua aminte la greșeli (Humanitas, 2011)

Najwan Darwish (Palestina) – este un poet de o sensibilitate aparte.

Este unul dintre liderii noii generații de scriitori, dar și un foarte lucid critic al societății în care trăim; Krisztina Tóth (Ungaria) – o poetă și prozatoare remarcabilă; a fost multipremiată, ale cărei cărți au apărut în traducere la cele mai prestigioase edituri europene; Marius Daniel Popescu (Elveția) – prozator de origine română, unul dintre membrii importanți ai „Grupului de la Braşov”; el este stabilit la Lausanne din 1990, unde este scriitor (laureatul celui mai rîvnit premiu literar din Elveția, „Robert Walser”, pentru romanul său de debut), șofer de autobuz și impresar literar pentru deținuți; Paul McAuley (Marea Britanie) este autor a peste 20 de romane; el a scris mai multe volume de proză scurtă și, totodată, un artist preocupat de muzică şi film.

Laureat al multor premii importante, precum: Philip K Dick Memorial Award, Arthur C. Clarke Award sau British Fantasy Award;  Richard Morgan (Marea Britanie) – unul dintre cei mai cunoscuţi autori britanici contemporani de literatură SF şi Fantasy; e; a fost tradus cu succes în mai multe limbi; în ultimul timp, Morgan scrie și scenarii pentru graphic novels şi jocuri video.

Oaspeților din străinătate li se vor alătura, de-a lungul celor patru zile de festival, nume importante ale literaturii române contemporane.

Printre noutățile pe care le aduce ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Literatură de la București se numără și seara dedicată literaturii Science Fiction și fantasy-ului. La aceasta vor participa doi dintre cei mai importanți autori britanici contemporani, alături de doi dintre maeștrii SF-ului românesc.

Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti (FILB) este un proiect iniţiat de Oana Boca, Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu. El este un eveniment internaţional dedicat literaturii, purtând amprenta oraşului Bucureşti.

Prima ediție a FILB a avut loc în toamna anului 2008 la Muzeul Ţăranului Român / Clubul Ţăranului. De atunci se desfășoară anual. Timp de trei zile, harta culturală a Europei este rescrisă prin lecturi publice. Vor avea loc dezbateri şi dialog cu cititorii, între scriitorii români şi invitaţii din străinătate. Diversitatea este conceptul aflat la baza întîlnirilor.  Organizatorii si-au propus deconstruirea ideii preconcepute că un trecut aşezat sub circumstanţe istorice asemănătoare va da naştere unor produse culturale identice. Echipa organizatorică îi reuneşte pe Bogdan-Alexandru Stănescu, Oana Boca, Vasile Ernu şi Ioana Gruenwald.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here