Festivalul Comediei Românești: “Breaking News”, în regia lui Mircea Cornişteanu, cel mai bun spectacol de teatru

0
17
Translate in

(Foto: Andrei Gîndac)

“Breaking News”, în regia lui Mircea Cornişteanu, a fost desemnat cel mai bun spectacol de teatru la gala celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Comediei Românești, care a avut loc duminică seară, la Teatrul de Comedie din Bucureşti, informează un comunicat al organizatorilor.

Premiul de excelență a fost acordat pentru o carieră extraordinară actriței Maia Morgenstern.

Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost câștigat de “Breaking News”, după “Ultima oră”, de Mihail Sebastian, adaptare și regie de Mircea Cornișteanu, o producție a Teatrului de Comedie.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost câștigat de Mircea Cornișteanu.

Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost câștigat de Adrian Damian (decor) și Andrada Chiriac (costume), pentru spectacolul “Jurnalul lui Robinson Crusoe”, după Gellu Naum, regia Mihai Mănuțiu, o producție a Teatrului Odeon din Bucureşti.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat George Mihăiță, pentru partitura Grigore Bucșan din spectacolul “Breaking News”.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal a fost aleasă Carmen Tănase, pentru interpretarea din spectacolul “Și negru și alb și gri”, text și regie Mimi Brănescu, o producție a Teatrului Metropolis.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit lui Eugen Racoți, pentru Agopian din spectacolul “Breaking News”.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar i-a fost acordat Nataliei Călin, pentru interpretarea din spectacolul “Și negru și alb și gri”.

Premiul special al juriului a fost înmânat regizorului Cristian Ban și echipei spectacolului “Orașul nostru” de la Teatrul Clasic “Ioan Slavici” din Arad.

O noutate a Galei Comediei Românești 2018 a fost acordarea titlului de ambasador festCO regizorului polonez Grzegorz Jarzyna, invitatul special al acestei ediții în cadrul secțiunii Focus Polonia.

Tot în cadrul galei au fost decernate premiile pentru Concursul de Comedie Românească, ediția a XII-a. Juriul format din Adrian Lusting (dramaturg), Ioan Cristescu (scriitor și critic literar), Lucia Verona (dramaturg) a acordat următoarele trofee: premiul I – Ștefan Caraman, “Se tot pot scrie povești de dragoste”, premiul al II-lea – Crista Bilciu, “99 de motive să mergi cu trenul”.

Totodată, juriul concursului Comedia ține la TINEri ediția a IX-a, alcătuit din Doina Papp (critic de teatru), Eugen Gyemant (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf), a declarat câștigător proiectul Silviei Roman “Masa puterilor noastre”, de Petre Barbu.

Gala festCO a fost precedată de spectacolul invitat în secțiunea Focus Polonia “Între noi e totul bine/ Między nami dobrze jest”, de Dorota Masłowska, regia Grzegorz Jarzyna, una dintre cele mai apreciate producții ale companiei poloneze TR Warszawa.

Ana Grama