Cum arată fericirea? Lykke – Arta daneză a fericirii

0
281

fericirea Cum arată fericirea? Ce este lykke? – Arta daneză care ne învață pașii spre (re)dobândirea fericirii.

„Lumea este un loc minunat pentru care merită să lupți” (E. Hemingway)

Mi-e atât de dor de vremurile copilăriei și adolescenței când mă afundam în lectură, intram în povești ce mă captivau și mă făceau să visez, în timp ce așteptam ca mama să mă strige la masa de prânz sau la cină. Mi-e dor de confortul mental de atunci, de lipsa de griji, de prietenii pe care îi credeam realmente, de candoare și de voie bună. O parte din senzațiile acestea le-am retrăit recent, când am citit cartea danezului Mike Wiking, „Mica Enciclopedie Lykke – În căutarea celor mai fericiți oameni din lume”. Mike Wiking, director al Institutului de Cercetare a Fericirii, pune pe hârtie soluții practice pentru simplificarea vieții, exemple concrete de oameni care și-au schimbat viața re-învățând să interacționeze cu ceilalți, idei pentru o viață armonioasă care ne ajută să descoperim fericirea.

„Cărțile sunt un mijloc minunat de răspândire a ideilor” (Mike Wiking)

Intenția acestei cărți (o lectură extrem de facilă și relaxantă) este, după cum mărturisea autorul, „să vă ducă la o vânătoare de comori, să caute fericirea, să găsească binele din această lume – și să le aducă pe toate la lumină, astfel încât, împreună, să ajutăm la răspândirea lor”. Cuvântul danez pentru fericire este „lykke”, iar statisticile situează acest popor în topurile celor mai fericiți oameni de pe Pământ. Ce contează pentru fericire? Cum putem mări satisfacția și calitatea vieții? Ce au oamenii fericiți în comun? Care sunt factorii care influențează negativ sau pozitiv durata vieții?

Pornind de la diferențele de puncte între țările cele mai fericite și țările cele mai nefericite, autorul dedică fiecărui factor, care face diferența, câte un capitol în care sunt analizate: cum ne este afectată armonia interioară de elemente ca bani, sănătate, libertate, încredere și bunătate, care sunt lecțiile de fericire pe care le putem învăța de la oameni din diverse locuri, care sunt numitorii comuni ai celor mai fericiți oameni din lume și care sunt modalitățile prin care noi înșine putem deveni mai fericiți.

fericirea 4

Cum măsurăm fericirea? Conceptul lykke

Deși multă vreme lumea a asociat fericirea (lykke) cu prosperitatea financiară, nu este greu să realizăm, observându-ne viața și sentimentele zi de zi, că, deși banii sunt importanți, nu reprezintă singura certitudine care ne face fericiți. Etichetăm ca fericite lucruri diferite. Avem păreri și reprezentări diferite ale fericirii.

„Din păcate, așa a măsurat lumea fericirea până de curând. S-a folosit venitul ca simbol al fericirii, al stării de bine sau al calității vieții, iar PIB-ul pe cap de locuitor a fost indicatorul progresului unei nații. Unul din motive este că venitul – la nivel național sau personal – este obiectiv. În schimb, fericirea nu. Fericirea este subiectivă.”

Autorul continuă raționamentul notând că, din moment ce fericirea este subiectivă, este dificil de măsurat, dar nu imposibil. Fiind un termen-umbrelă, fericirea poate fi desfăcută în părți componente, care pot fi analizate separat. Rând pe rând, cu exemple și îndemnuri, acești factori decisivi și importanți pentru o viață fericită – banii, sănătatea, libertatea, încrederea, bunătatea – sunt analizați sub toate aspectele influenței lor asupra noastră.

„Fericirea înseamnă diverse lucruri pentru diverși oameni. Pentru tine, definiția fericirii e una, pentru mine e alta. În prezent, etichetăm ca fericite diverse lucruri… Așadar, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să desfacem conceptul de fericire în părțile lui componente.”

Citiți și Succesul – O destinație sau un drum? Află-i secretele!

Cele trei dimensiuni ale fericirii

Este o deosebire între a fi fericit în momentul actual și a fi fericit în general, cred că sunteți de acord. Mike Wiking numește aceste două stări dimensiunea afectivă, respectiv dimensiunea cognitivă. „Dimensiunea afectivă (sau hedonică) examinează emoțiile pe care le au oamenii zi de zi. (…) Pentru a surprinde dimensiunea cognitivă, oamenii trebuie să facă un pas înapoi și să-și evalueze viața.” Aceste două dimensiuni sunt interconectate și se suprapun într-o oarecare măsură. Acestor termeni li se alătură concepția aristotelică asupra fericirii, dimensiunea numită eudemonism. Pentru Aristotel, o viață bună înseamnă o viață cu sens și cu scop.

„În încercarea de a evalua fericirea, contează care este visul pe care îl aveți și cât de aproape vi se pare că sunteți de trăirea lui.”

Schimbările din viața oamenilor, diferențele dintre stări și emoții, suișurile și coborâșurile existențiale, schimbarea circumstanțelor vieții și influența acestora asupra dimensiunilor fericirii, impactul veniturilor asupra calității vieții, gradele de satisfacție, diferența dintre oameni în funcție de mediul în care trăiesc, cât de mult contează pentru semeni să trăiască împreună, dacă sunt danezii mai fericiți decât alții, statistici și date concrete… Acestea toate și multe altele, în amănunt abordate, sunt temele de discuție peste care se apleacă autorul. Ca amănunt, România figurează doar în trei grafice statistice, dintre care experimentul portmoneului pierdut (4 români din 12 ar returna unul) și disponibilitatea oamenilor de a ajuta un străin.

„De ce nu am încerca să forțăm limitele în ceea ce privește calitatea vieții? Întrevăd un mare potențial de îmbunătățire a fericirii prin mici ajustări ale comportamentului. Lucrurile mărețe au, uneori, începuturi modeste.”

„Bogăția noastră nu se estimează după dimensiunea conturilor din bancă, ci după rezistența legăturilor noastre, după sănătatea celor pe care îi iubim și după măsura în care ne arătăm recunoscători.”

„Câtă dezamăgire generează lucrurile pe care le dorim, dar pe care nu le facem” (Francesca Mayes)

„Mica Enciclopedie Lykke” este mai mult decât o simplă carte sau o altă carte. Este un manual prin care, dacă ai disponibilitatea și răbdarea să-l parcurgi și să-l aplici, vei ajunge să-ți transformi viața, vei învăța ce să faci pentru a atinge fericirea și a fi mulțumit cu viața ta. În pași ușor de urmat. De reținut este și îndemnul lui Antoine de Saint-Exupery din „Micul prinț”:

„Dacă vrei să construiești o corabie, nu bate oamenii la cap să strângă lemne și nu le da sarcini și nu-i pune la muncă, ci fă-i, mai degrabă, să tânjească după marea îndepărtată, nesfârșită.”

Este ceea ce face Mike Wiking. Ne deschide apetitul. Ne face să dorim să încercăm. Ne îndeamnă să trecem de la vis și simplă dorință la faptă, la acțiune, la concretizarea idealurilor noastre.

Mihaela Mușetescu

Citiți și IKIGAI – Geniile nu se nasc, geniile se creează – Secretele filosofiei japoneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.