Fericirea este un obicei – cultiv-o!

0
556

Fericirea este o aspirație pe care toți oamenii o împărtășesc. Cine sau câți dintre noi își doresc să fie triști și deprimați? Căci, așa cum spunea Blaise Pascal, „toți oamenii doresc sa fie fericiți; toți, fără excepție. Oricât de diferite ar fi mijloacele pe care le întrebuințează, ei năzuiesc către această țintă”.  Iată 21 de atitudini ale oamenilor care au învățat să depășească încercările și momentele dificile ale vieții și au adoptat fericirea ca stil de viață.

fericireApreciază viața!

Fii recunoscător pentru lucrurile simple, mărunte. Fii recunoscător și profită din plin pentru fiecare zi. Privește în jur și minunează-te de frumusețea oricărui lucru viu; dezvoltă-ți sentimentul de uimire copilărească fața de viață. Fă-ți timp să miroși trandafirii, privește un apus sau un răsărit de soare și plimbă-te prin natură.

Alege-ți prietenii cu înțelepciune!

Înconjoară-te de oameni pozitivi, optimiști  și fericiți, care împărtășesc aceleași valori și obiective, de prieteni care te susțin să îți atingi scopul, care te ajută să-ți dezvolți încrederea în tine și care vor fi prezenți atunci când vei avea nevoie de o mână de ajutor.

Fii amabil!

Acceptă-i și respectă-i pe cei din jurul tău pentru ceea ce sunt și acceptă locul și poziția  pe care se afla aceștia în societate. Fii generos și atent! Ajută-i atunci când ai ocazia, fără să încerci să-i schimbi, să-i critici sau să îi judeci. Luminează ziua celor cu care intri în contact, fără să aștepți recunoștință sau mulțumire!

Învață tot timpul ceva nou!

Fii informat permanent cu privire la noutățile din domeniul carierei și pasiunilor tale. Nu pierde timpul ezitând. Îndrăznește și încearcă lucruri noi care ți-au captat interesul, dar pe care nu ai avut curaj sau timp să le pui în practică sau pe care le-ai amânat.

Rezolvă problemele în mod creativ!

Nu înota în autocompătimire. Dacă te confrunți cu o problemă, caută să găsești o rezolvare și evită să îți plângi de milă. Nu lăsa eșecurile sau obstacolele care îți ies în cale să te afecteze emoțional. Privește fiecare încercare o provocare și transform-o într-o oportunitate.

Fă ceea ce îți place!

Nu e de mirare că întâlnim adesea persoane irascibile sau  nefericite. Unele statistici arată că 80% dintre oameni nu sunt mulțumiți de locul de muncă. O mare parte a vieții noastre o petrecem la locul de muncă. Fericirea presupune să-ţi alegi o cariera care să îți aducă și mulțumire sufletească, veniturile care provin dintr-o activitate  pe care o detești nu compensează îndeajuns.

Bucură-te de viață!

Învață să trăiești și să prețuiești cu adevărat momentul prezent. Evită, pe cât posibil, călătoriile în trecut și grijile pentru viitor, eliberează-te și bucură-te de fiecare pas pe care îl faci.

fericire1Râzi!

Charlie Chaplin spunea că „o zi în care nu ai râs, este o zi pierdută”. O doză de umor poate fi găsită în orice situație. Așadar, când circumstanțele vă permit,  spuneți o glumă, zâmbiți și râdeţi din toată inima. Pe lângă faptul că râsul îmbunătățește starea emoțională, are efecte pozitive dovedite și asupra sănătății.

Iartă!

Ranchiuna nu afecteazeză pe nimeni, în afară de cel care urăște. Iartă-i pe cei de lângă tine,  pentru ați găsi pacea interioară. Fericirea presupune să nu judeci pe alţii și, mai presus de toate, iartă-te și pe tine însuți.

Fii recunoscător!

Dezvoltă și manifestă o atitudine de recunoștință! Fii recunoscător pentru casa ta, pentru locul de muncă și, cel mai important, pentru familia și pentru prietenii care se afla în viata ța. Fă-ți timp și spune-le cât ești de mulțumit și de fericit că aceștia se află lângă tine.

Investește în relații!

Întotdeauna asigură-te că cei dragi știu că îi iubiți și că îi apreciați, chiar și în timpul micilor conflicte. Aveți grijă să cultivați și să dezvoltați relațiile cu familia și prietenii. Petreceți mai mult timp împreună, nu vă încălcați promisiunile și  fiți  alături de ei atât în momentele plăcute cât și în momentele tensionate.

Fii onest!

Onestitatea este cea mai bună atitudine pe care se construiește și se bazează o relație. Toate relațiile „sănătoase” implică un nivel ridicat de onestitate. Fii sincer cu cei din jurul tău, dar mai ales cu tine  însuți.

Roagă-te!

Fie cu suntem sau nu persoane religioase, cu toții știm măcar o rugăciune. Cu toții am învățat de la bunici sau de la părinți să ne rugăm când avem nevoie de ajutor și să mulțumim pentru reușită. Indiferent de starea de spirit sau de momentul zilei, roagă-te.  Rugăciunea este un moment care oferă minții o perioada de odihnă și sufletului privilegiul dedicat întâlnirii cu Dumnezeu.

Concentrează-te asupra lucrurilor importante!

Ai grija de tine și de familia ta. Nu fii preocupat de ceea ce fac sau de ceea ce spun alte persoane. Nu te lasă prins de prostul obicei al bârfelor și nu judeca. Fiecare dintre noi este liber să facă propriile alegeri.

Fii optimist!

Se spune că optimiștii văd doar partea plină a paharului … așadar căutați  partea pozitivă a diferitelor situații prin care treceți și alungați gândurile negative. În cazul în care apare un gând negativ  înlocuiește-l cu unul pozitiv, căci „când soarta ne închide o ușa, Dumnezeu ne deschide o fereastră.”

Iubește necondiționat!

Acceptă-i pe ceilalți pentru ceea ce sunt și nu condiționa sau limita sentimentele. Chiar dacă nu vei fi de acord tot timpul cu ei, sau dacă veți trece prin momente dificile, continuă să-i iubești.

Nu renunța niciodată!

Privește fiecare încercare ca pe o provocare și fiecare provocare ca un pas înainte spre atingerea obiectivului propus. Concentrează-te pe ceea ce vrei cu adevărat și fă-ți planuri și mergi în direcția dorită.

Fii proactiv! Acceptă ceea ce nu poate fi schimbat 

Acceptă-ți limitările personale. Oamenii fericiți nu își consumă energia în circumstanțe pe care nu le pot controla.  

Ai grijă de tine!

Ai grijă de mintea ta, de corpul tău, de sufletul tău. Consumă alimente sănătoase, odihnește-te suficient și hidratează-te corespunzător. Practică un sport. Energizează-ți mintea cu provocări interesante și incitante.

fericire2Ai încredere în tine!

Nu încerca să fii ceea ce nu ești. Analizează-te și determină ceea ce ești și cine ești tu cu adevărat, ceea ce îți place și ceea ce nu îți place.  Fii încrezător în forțele proprii!

Asumă-ți responsabilitatea!

O caracteristică principală a oamenilor fericiți este că sunt conștienți de faptul că sunt în totalitate responsabili pentru viața lor, pentru stările lor, pentru atitudinile lor, pentru gândurile și  pentru emoțiile lor, pentru cuvintele și acțiunile lor. Mai mult, aceștia sunt primii care recunosc atunci când care au facut o greșeală.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.