Cele mai extreme zone populate de pe Terra

0
509
Potrivit oamenilor de știință,  fenomene meteorologice extreme care,  în mod normal ar avea loc periodic, la 100 de ani, se petrec în zilele noastre, în SUA, cam o dată la trei luni. Acesta hazarde meteo – climaterice se petrec, în mare parte, din cauza schimbărilor climatice, și pot fi viscole puternice, secetă,  cantitați însemnate de precipitații sau vânt extrem.

Fenomene meteorologice extremeExistă, însă zone pe glob, unde aceste fenomene sunt ceva normal, și oamenii  au trăit și trăiesc de secole în astfel de condiții extreme. Cum au învățat aceștia să se adapteze și să supraviețuiască? Iată o trecere în revistă a unora dintre cele mai extreme climate din lume și a oamenilor care trăiesc acolo, după cum informează publicația Mother Nature Network.

Oymyakon, Rusia

Siberia este cunoscută ca fiind cea mai rece zonă locuită de pe Pământ. Acolo, temperaturile scad până la -68 °C. Doar respirația aerului rece poate fi mortală -ar putea îngheța plămâni. Cu toate acestea, oamenii Yakut trăiesc în zona Oimiakon încă din secolul al XIII-lea.

Pentru a face față condițiilor meteo extreme, oamenii care locuiesc aici, evită țesăturile moderne; ei poartă îmbrăcăminte din lână merinos și blană. Acestea s-au dovedit a fi mai rezistente decât orice alte țesături sintetice. Ei folosesc ochelari de protecție confecționați din copite de animale, pentru a-și proteja ochii, atunci când viscolul bate cu o viteză mai mare de 100 mph.

De asemenea, localnicii au o dietă specială, bazată pe produse lactate de ren și cal, care conțin o serie de micronutrienți și consumă carne de bou, care încetinește metabolismul și furnizează organismului  suficiente calorii pentru a lupta cu frigul.

Dallol, Etiopia

Cea mai fierbinte zonă locuibilă de pe Pământ  este Dallol,  în Etiopia. Temperatura medie anuală este  34 °C și ocazional poate ajunge pâna la 63°C. Terenul se află în apropierea unui vulcan activ, care a erupt ultima dată în 1926. Cu toate astea, se spune că, stând pe loc, temperatura solului este atât de ridicată, încât poate topi talpa pantofilor în doar câteva minute.

Localnicii sunt sunt nomazi și de obicei, pe timpul nopții, atunci când este mai rece, călătoresc pentru a aduna sare. Sarea este un element important în zonele cu temperaturi ridicate, deoarece, prin transpirație, organismul pierde minerale importante. Pentru a se proteja, localnicii consumă lapte de capră. Noi studii științifice arată că anumite tipuri de lapte furnizează aceleași cantitate de electroliți și aceeași hidratare ca noile generații de băuturi dedicate sportivilor

Mawsynram, India

Situat în nord-estul Indiei la granița cu Bangladesh, acesta este cel mai umed loc locuit de pe Pământ. Temperatura medie este de 10 °C în cursul lunii ianuarie, dar urcă la aproape 20 °C pe parcursul lunii august. Conform cercetărilor, Mawsynram este cel mai ploios loc de pe pământ cu  11.872 mm, de zece ori mai mult decât cantitatea normală medie de precipitații. Sezonul umed din Mawsynram se desfășoară în perioada iunie-septembrie, când precipitațiile depășesc, în medie,  20 litri pe metru pătrat.

Sătenii se pregătesc pentru aceste fenomene în avans. Triburile Garos și Khasis locuiesc această regiune și sunt unite prin poduri construie din rădăcini ale arborelui de cauciuc.  Localnicii folosesc un sistemn de protecție, asemănătoare unor umbrele care le protejează întreg corpul, confecționate din frunze de bambus şi de bananier.

Deșertul Atacama, Chile

La polul extrem se află deșertul Atacama, cel mai arid deșert, din lume, precipitațiile fiind de aproape 2 l/m.p. la 10 ani. Cu toate aceste fenomene, există încă locuințe în Atacama. Plantele supraviețuiesc, animalele cutreieră ținutul și oamenii încă trăiesc în aceste locuri. Tribul Atacameno a locuit în acest deșert extrem, cu mult înaintea Imperiului Inca și a colonizării spaniole.

Terenul din deșertul Atacama este asemănat cu Marte . De fapt, NASA folosește Atacama pentru a testa instrumentele pentru misiuni pe Marte. Solul de aici este unic pe Terra, deoarece este complet lipsit de microorganisme.

Oamenii care locuiesc în Atacama au descoperit o modalitate de a crea apă din aer. Plase de ceață captează umiditatea din aer și oferă o sursă utilă de apă.  De asemenea, ei îngroapă coarne de bovine sacrificate pentru a atrage roiuri de insecte. Acestea fertilizează astfel solul și cresc productivitatea acestuia cu până la 75%.

 Traducere Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.