Un nou studiu arată că există diferențe clare în modul în care femeile și bărbații văd lumea înconjurătoare. Bărbații observă detalii de finețe ale obiectelor care se mișcă rapid, în timp ce femeile sunt mai sensibile la schimbările de culoare.
Ochii bărbaților sunt mai sensibili la detaliile obiectelor în mișcare, în timp ce femeile sunt mai receptive la schimbarea culorii, potrivit unui nou studiu vizual care sugerează că bărbații și femeile literalmente văd lucrurile diferit, potrivit publicației online Mother Nature Network.
„Ca și în cazul altor simturi, cum ar fi auzul sau sistemul olfactiv, se evidențiază o serie de diferențe clare, între bărbați și femei”, a declarat Israel Abramov, de la Universitatea din New York (CUNY. Cercetările au arătat că femeile au atât auzul cât și mirosul mai sensibile decât bărbații.
Abramov și echipa sa de la Brooklyn și Hunter Colleges au comparat simțul văzului la bărbați și femei de peste 16 ani care nu sufereau de tulburări de percepție a culorilor și vedeau perfect, cu ambii ochi, fie că purtau sau nu ochelari sau lentile de contact.
În cadrul studiului, cercetătorii au cerut voluntarilor să descrie diferite culori afișate.
Ei au descoperit că bărbații au nevoie de o lungime de undă ceva mai lungă a culorilor pentru a descrie aceeași nuanță ca femeile și, de asemenea bărbații au fost mai putin în măsură să observe distincții fine între culori în mijlocul spectrului vizual (albastru-verde). Comparativ cu femeile, voluntarii de sex masculin au fost mai în măsură să identifice imaginile derulate cu rapiditate, formate din bare subțiri, au subliniat cercetătorii.
Dar John Barbur, profesor de optică și științe vizuale la City University, Londra, a contestat concluziile privind diferențele de culoare. El a spus că mai mulți bărbați, un procent de 8%, decât femei, 0,5%, au avut defecte congenitale care au cauzat o percepție imperfectă a culorilor. Acesta a precizat că, este adevărat că femeile acordă o atenție mai mare diferențelor de culoare, dar asta nu înseamnă că le diferențiază mai bine. În continuare, specialistul argumentează că subiecții care au o percepţie cromaticǎ normalǎ, au sesizat diferențele de nuanță mai bine decât femeile.
Abramov a explicat într-o declarație că aceste elemente de vizibilitate sunt legate de seturi specifice de neuroni talamici din cortexul vizual primar creierul.
Dezvoltarea acestor neuroni este controlată de hormoni sexuali masculini androgeni când embrionul în viața intrauterină, încă din stadiul de fetus. Comparativ cu femeile, bărbații au cu 25% mai mulți neuroni în cortexul vizual, încă de la naștere, informează The Telegraph. „Studiul sugerază că, din moment ce acești neuroni sunt ghidați de cortex în timpul embriogenezei, testosteronul joacă un rol important, producând cumva o conectivitate diferită între bărbați și femei.”
De asemena, studiile anterioare au descoperit că bărbații și femeile, se concentreză în mod diferit, în timpul unei discuții. În experimentele de la Universitatea din California de Sud, cercetătorii au constatat că bărbații sunt mai susceptibili spre a privi gura unei persoane în timpul conversație și de a fi distrași de mișcare din spatele acelei persoane, în timp ce femeile au tendința de a schimba direcţia privirii între ochii și corpul vorbitorului și sunt mult mai susceptibile de a fi distrase de alte persoane, conform spuselor cercetatătorilor.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual