Femei astronaut care au făcut istorie

0
288

Yuri Gagarin, Neil Armstrong, Stephen Hawking… sunt cele mai cunoscute nume din explorarea spațiului cosmic și astronomie, dar discov-her.com ne amintește că au existat cinci femei astronaut care au cucerit spațiul cosmic.

Sally Ride

În 1977, NASA a început recrutarea de femei astronaut iar Sally Ride a fost prima femeie-astronaut din SUA care a ajuns în spatiu, șase ani mai târziu, pe naveta Challenger STS-7. În anul 2003 a fost inclusă Hall of Fame, pentru contribuțiile remarcabile aduse în domeniul astronomiei. Sally s-a stins din viață la vârsta de șaizeci și unu de ani, în 2013, dar a lăsat moștenire fundația care îi poartă numele, dedicată pentru cultivarea interesului tinerilor în domeniul științei și matematicii.

femei astronautParis Pismus – pioniera la capitolul femei astronaut

Deși este cunoscută pentru eforturile sale de pionierat în comunitatea mexicană de astronomie, Paris Pismus s-a născut de fapt în Istanbul, Turcia. După ce și-a luat diploma de doctorat, în 1937, a zburat în Statele Unite ale Americii. Acolo a lucrat la Harvard. Cinci ani mai târziu a fost angajată de National Autonomous University, din Mexic, la inaugurarea observatorului din Tonantintla. A lucrat în domeniul structurii galactice și a descoperit douăzeci de clusterele deschise și trei clusterele globulare. De asemenea, ea a fost unul dintre primii astronomi care a studiatroiuri stelare tinere folosind fotometria astronomică.

jillJill Tarter

Este în prezent director al SETI – Search for Extraterrestrial Intelligence – un institut dotat cu un  sistem de treisute cincizeci de antene speciale. Acestea supravegheză spațiul cosmic pentru a găsi răspunsul la întrebarea suntem sau nu singuri în Univers? prin intermediul frecvențelor radio.

Munca depusă de Tarter în domeniul astrobiologiei și succesul ca om de știință i-au adus numeroase dinstincții și premii din partea unor organizații precum NASA și American Association for the Advancement of Science.

chandaChanda Prescod-Weinstein

Este specialist în cosmologie. Cosmologia este știința care se ocupă de originea și evoluția universului și îmbină aspecte din astronomie, religie și filozofie.  A lucrat în cadrul NASA la Observational Cosmology Lab; în prezent își contiunuă studiile post-doctorale la Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT). Este pasionată de diversitate rasială și de gen și implicată în diverse proiecte de susținere a minorităților în științe. Este, de asemenea, membru acticv al  National Society of Black Physicists și mentor pentru oamenii de știință minoritari în cadrul MIT.

debraDebra Fischer

Este profesor de astronomie la Universitatea Yale, esteunul dintre iniţiatorii proiectului Planet Hunters.  A început „vânătoarea de planete” în 1997; doi ani mai târziu a descoperit o a cincea planetă care orbitează în jurul sistemului nostru solar.

Din 2003 până în 2008, a a condus un consorțiu internațional care a învestigat sateliții naturali ai planetei Jupiter. În cadrul acestui proiect au fost detectate mai mult de treizeci de planete extrasolare noi.

 Emanuela P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.