Familia, un spaţiu al microschimbărilor

0
150

Familia este un spaţiu al microschimbărilor. Problema soţilor şi părinţilor de astăzi constă, parţial, în aceea că ei, luptându-se cu propria irascibilitate, speră că o vor învinge prin două-trei sforţări radicale.

Trec câteva zile, dar nu le iese nimic, fiindcă obişnuinţa adânc înrădăcinată n-are cum să cedeze doar pentru că aşa vrem noi. Omul se „frânge” şi se dă bătut: pasului hotărât îi urmează reculul emoţional.

În faţa noastră se află unul dintre cazurile când o intenţie aparent bună duce la rezultate contrare celor aşteptate.

Aici trebuie să fie vorba de un „lanţ” foarte lung, fiecare verigă a căruia este constituit de un pas mic, abia vizibil.

Este foarte util să băgaţi de seamă chiar şi succesele modeste pe care voi şi copiii voştri reuşiţi să le realizaţi: să zicem, azi v-aţi aprins din nou discutând cu soţul, dar de această dată aţi reuşit să vă controlaţi mai repede ca înainte, iar copilul s-a certat iarăşi cu fratele său, dar cel puţin nu l-a muşcat…

Fixaţi-vă atenţia cu recunoştinţă asupra dinamicii pozitive, fiindcă – de ce să ne ascundem după deget – adeseori suntem înclinaţi să dramatizăm excesiv situaţia, ipso facto consolidând-o fără să vrem.

În relaţiile familiale e mult mai productiv să nu ne concentrăm asupra „tornadelor” şi „tsunami-urilor” distructive care apar periodic, ci să ne amintim de „văile în floare”, de „pâraiele cristaline”, de „livezile umbroase” şi „viile roditoare”, de tot ce ne face fericiţi cu adevărat.

Nu e rău să vă uitaţi din nou la fotografiile vechi, care vă aduc aminte de cele mai luminoase zile ale vieţii voastre în comun.

“Enervarea”, Ecaterina Burmistrova. Traducător: Adrian Tănăsescu-Vlas. Bucureşti: Editura Sophia, 2017

Puteti accesa:https://jurnalspiritual.eu/prin-rabdare-se-mentine-familia/