Înțelesul unor expresii celebre (6)

0
461

expresieCând să folosim o anumită expresie – Expresii celebre prin care putem puncta unele aspecte în conversație – Expresii care conțin o întreagă filozofie – Cum ne putem exprima mai ușor punctul de vedere prin sintagme scurte, dar grăitoare

All the world’s a stage
(engl. „Toată lumea e o scenă”)

Vers care se citează de regulă cu continuarea „and all the men and women merely players” („și oamenii sunt niște actori”). Aceste replici sunt din piesa „As You Like It” („Cum vă place”) de W. Shakespeare. Lumea ca teatru este o temă favorită în scriitura multor autori. Shakespeare consideră că omul joacă în viață mai multe roluri, împărțite în mai multe acte, exact ca piesele de teatru. Avem, astfel, de-a lungul vieții, șapte acte corespunzătoare vârstelor: prunc, școlar, îndrăgostit, soldat, judecător, bătrân și prunc din nou.

Alma mater
(lat. „Mamă care te hrănește” – expresie des utilizată în mediul universitar)

Poeții latini au utilizat această expresie spre a desemna patria. De asemenea, Cibela, zeița naturii, și Ceres, zeița vegetației, erau numite „alma mater”. Astăzi, expresia se folosește pentru a caracteriza o universitate sau o facultate, cu sensul că acestea sunt precum o mamă care îți oferă hrană spirituală. Prin extensie, se poate utiliza și sintagma „alma parens” – părinți care te hrănesc sau părinți spirituali.

A l’oeuvre on connait l’artisan
(fr. „Un artist se cunoaște după operă”)

Este folosită de La Fontaine în fabula „Bondarii și albinele”. Se citează pentru a arăta nivelul artistic al unui autor și calitatea operei sale.

Al șaptelea cer sau al nouălea cer

Cerul este alcătuit din mai multe bolte, de unde și pluralul „ceruri”. Tomas d’Aquino susține că sunt șapte, iar Dante a descris nouă. „A fi în al șaptelea/ nouălea cer” sau „a se simți în al nouălea cer” înseamnă că ești foarte fericit și ești în culmea bucuriei și desfătării. Este una dintre cele mai folosite expresii.

Alter ego
(lat. „Alt eu”, „Al doilea eu”)

Desemnează, în general, o persoană foarte asemănătoare cu o alta într-o măsură atât de mare încât acestea pot fi confundate. Se folosește și atunci când doi prieteni sunt inseparabili, au aceleași idei. gânduri sau păreri.  În tehnologie, alter ego-ul desemnează un dispozitiv care îți poate citi gândurile, bazat pe preluarea semnalelor neuromusculare (se montează pe fața utilizatorului).

Alte măști, aceeași piesă

Este un celebru vers din Glossa lui Eminescu. Se folosește când vrem să arătăm că numai oamenii s-au schimbat, situația nu. Multe versuri din Glossă sunt citate în diverse situații de viață. „Toate-s vechi și nouă toate”, „Ce e val ca valul trece”, „Ce e rău și ce e bine/ Te întreabă și socoate” sunt doar câteva des menționate.

Amantes, amentes
(lat. „Îndrăgostiți, smintiți”)

Expresie formată dintr-un joc de cuvinte original și ușor de memorat, folosită de Terențiu în comedia „Andria”, desemnând manifestările ușor deplasate ale îndrăgostiților pentru cei care văd situația din exterior.

Bibliografie – „Dicționar de cuvinte, expresii, citate celebre”, Editura Științifică, 1969
Vezi și – Înțelesul unor expresii celebre (5).

Mihaela Mușetescu