„Inteligența este expresia personalității.”
Bacchus a noye plus d’hommes que Neptune
(fr. „Bachus a înecat mai mulți oameni decât Neptun”)
Expresia este folosită ca avertisment pentru cei care obișnuiesc să bea alcool. Bacchus, zeul vinului, așadar, a reușit „să înece” (să distrugă) mai mulți oameni decât însuși zeul mărilor și oceanelor, Neptun.
Banda neagră
În Franța secolului al XVI-lea, o ceată de mercenari aventurieri au adoptat ca simbol, după moartea șefului lor, un drapel negru, făcându-se astfel cunoscuți ca „banda neagră”. Mai târziu în istorie, la Revoluția Franceză, denumirea de „banda neagră” era aplicată tuturor speculanților care cumpărau castele istorice și imobile fără stăpân și le dărâmau pentru a vinde terenurile. Astăzi, numele este dat tuturor celor care sunt necinstiți și profitori. Sensul s-a extins și la „bursa neagră”.
„Banul nu are miros”
Expresia își are rădăcina în perioada lui Vespasian, împărat roman. Găsind vistieria goală, în urma lui Nero, nu a ezitat să pună taxe pe aproape orice. A taxat până și closetele publice (care sunt numite „vespasiene” chiar și astăzi). Fiul său, Titus, i-a spus într-o zi că poporul critică această decizie și râde de Vespasian. În replică, împăratul i-a pus sub nas o monedă, zicând: „Non olet!”, adică „banul nu miroase”. Prin extensie, expresia se folosește pentru a-i ironiza și critica pe toți cei ce fac bani prin mijloace urâte.
Citiți și Înțelesul unor expresii celebre (14).
Barbă Albastră
Expresia desemnează un aventurier și un escroc sentimental de tipul lui Don Juan sau Casanova. Numele vine de la „Barbe Bleue”, eroul unei povestiri de Charles Perrault.
Basmul cu cocoșul roșu
Datorăm expresia unui vestit basm pentru copii. În el se povestește despre un cocoș care a fost mâncat de o vulpe, vulpea, la rândul ei, a fost mâncată de un ogar, ogarul este mâncat de alt animal și tot așa. Când crezi că totul s-a terminat, basmul reîncepe. Expresia „basmul cu cocoșul roșu” a devenit sinonimă cu „întâmplare, acțiune, istorie, conflict care nu se mai sfârșește”.
„Inteligența este expresia materialului genetic.”
„Inteligența se dezvoltă. Fiecare rând citit și fiecare documentar ascultat ajută la dezvoltarea inteligenței noastre.”
Mihaela Mușetescu
Citiți și Înțelesul unor expresii celebre (13).