Expoziţie unică de carte românească la românii din Uzdin, Serbia

0
284

Literatura-HistoriaSocietatea de cultură Tibiscus a organizat duminică, la Casa Românească din Uzdin, o expoziţie de carte românească. Scriitorul Vasile Barbu, director al unicului aşezământ românesc de cultură de acest gen din Provincia Autonomă Voivodina, a declarat, pentru Agerpres, că au fost expuse cărţile laureaţilor celor 21 de ediţii ale Festivalului internaţional de poezie ,”Drumuri de spice”.

“Printre cele 250 de volume se găsesc şi cele semnate de scriitorii importanţi ai literaturii române care au trecut în veşnicie – Petru Cârdu (Serbia), Leonida Lari şi Grigore Vieru (Republica Moldova), Adrian Păunescu, Aurel Turcuş, Petre Stoica şi Cezar Ivănescu (România)”, a precizat Barbu.

Potrivit sursei citate, expoziţia este un omagiu adus celor care s-au aflat printre minoritarii românii, seduşi de spiritul şi slova lor românească, nemuritoare.

“În fiecare an, după ce se termină secerişul, noi, românii ne adunăm la statuia poetului nepereche al limbii române – Mihai Eminescu, cinstim poezia şi pe făuritorii ei. Oamenii din Uzdin tot timpul i-au venerat pe cei 21 de truditori întru cuvânt şi le-a aşezat pe frunte cununi de spice de grâu”, a spus Barbu.

El a mai arătat că în panteonul cultural al acestui spaţiu românesc din Voivodina fiecare dintre cei 21 de laureaţi ai Festivalului internaţional de poezie ,”Drumuri de spice” are în Galeria de artă “,Torna, torna, fratre!” a Casei româneşti din Uzdin, un portret şi câteva poeme înrămate.

“Noi respectăm valorile neamului. Fără poeţi cred că lumea ar fi săracă, şi că dacă vreodată au să se rupă strunele lirei, se va auzi zăngănit de săbii”, a afirmat Barbu.

El a mai arătat că expoziţia este unică în lume fiindcă este deschisă permanent, cu fiecare nouă ediţie adăugându-se colecţiei cărţile noilor laureaţi, deţinători ai premiului ,,Sfântu Gheorghe’, ocrotitorul celei mai de vest aşezări româneşti din Republica Serbia.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste două sute de oameni de cultură, scriitori, studenţi, cadre didactice şi cititori din Voivodina.

Sursa: agerpres.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here