Expoziţie etnografică România-Ucraina-Republica Modova, la Suceava

0
312

big-festivalul-iei-aduce-mesteri-populari-din-romania-ucraina-si-moldovaMuzeul Bucovinei din Suceava, în parteneriat cu Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi – Ucraina şi Muzeul de Istorie şi Etnografie Bălţi – Republica Moldova, organizează, în perioada 23 februarie – 14 martie 2015, expoziţia Interferenţe Etnografice, în cadrul unui proiect transfrontalier, a declarat directorul instituţiei, Emil Constantin Ursu.

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 23 februarie la Muzeul de Ştiinţele Naturii, aflat în subordinea Muzeului Bucovinei. Expoziţiile se vor desfăşura succesiv la Suceava, Bălţi şi Cernăuţi, durata fiecărei expoziţii fiind de 20 de zile.

”Pentru valorificarea patrimoniului cultural de factură etnografică aparţinând celor trei muzee partenere în proiect vor fi organizate trei expoziţii temporare, care au scopul de a prezenta publicului larg un crâmpei de viaţă materială şi spirituală comun civilizaţiilor ţărăneşti de la răsărit de Carpaţi. Prin bugetul proiectului au fost realizate patru tipuri de cataloage de promovare a obiectelor reprezentative de port popular, ceramică, ţesături de interior şi mobilier tradiţional, obiecte de factură etnografică aparţinând muzeelor partenere în proiect. Cataloagele vor fi distribuite gratuit în cadrul expoziţiilor”, a arătat Emil Ursu.

Expoziţiile se vor realiza după o tematică comună, pe scheletul câtorva elemente de muzeotehnică, ideea de bază fiind reprezentată de reproducerea unui colţ de interior de casă ţărănească, având ca punct de reper cuptorul tradiţional. Spaţiul va fi încadrat cu elemente de mobilier (masă, pat, ladă de zestre) ce vor fi nu doar exponate în sine, ci, alături de cuptor, şi suport pentru piesele de ceramică sau textilele de interior. Portul popular bărbătesc şi femeiesc va fi etalat cu ajutorul a şase manechine. Locaţiile alese sunt sălile de expunere ale Muzeului de Ştiinţele Naturii Suceava, Muzeului Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi şi cele ale Muzeului de Istorie şi Etnografie din Bălţi.

”Prin faptul că patrimoniul cultural etnografic din cele trei regiuni are un fond comun, pe alocuri abia putându-se sesiza particularităţi, fiecare expoziţie, făcând apel la patrimoniul mixt de factură română, ucraineană sau moldoveană deţinut de fiecare muzeu, va facilita reflectarea unei realităţi etnografice şi culturale existente de o parte şi de alta a graniţelor şi va determina o mai bună înţelegere a contextului cultural regional şi a moştenirii etnografice”, a spus directorul Muzeului Bucovinei, citat de Agerpres.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here