Douăzeci de picturi reprezentând majoritatea castelelor din judeţul Mureș au fost expuse în Palatul Administrativ din Târgu Mureş, în cadrul expoziţiei de pictură pe pânză „Timp şi răstimp – Castele din judeţul Mureş”.
Tablurile au fost realizate de Zsuzsa Veress pe parcursul a patru luni, la sugestia directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Mureş, Nicolae Băciuţ.
„Ideea pictării castelelor mi-a fost dată de domnul director Nicolae Băciuţ, îmi pare rău că aceste castele arată aşa de rău, însă sper ca cineva să le observe aici, în picturi, şi să ajute la reabilitarea lor. Am început să le pictez în noiembrie şi le-am terminat săptămâna trecută. Majoritatea castelelor le-am văzut în realitate. Cel mai mult mi-a plăcut castelul din Glodeni, pentru că sunt de acolo, dar şi Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Am început să pictez icoane, apoi abstract şi acum am încercat realismul şi a ieşit destul de bine. Am mai pictat realist, dar această expoziţiei este un lucru mare şi pentru mine”, a declarat pictoriţa Zsuzsa Veress, pentru Agerpres.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Mureş, Nicolae Băciuţ, a arătat că această expoziţie nu a apărut peste noapte, întrucât există câteva precedente de anvergură, care scot în evidenţă patrimoniul construit al judeţului.
„Au fost pictate de către dr. Lucian Ovidiu Ştef bisericile de lemn din judeţul Mureş, apoi Cetatea Sighişoarei, satele săseşti şi Câmpia Transilvaniei. Acele expoziţii au devenit şi albume, ceea ce le asigură o bună circulaţie în ceea ce priveşte cunoaşterea patrimoniului construit mureşean, care numără în lista monumentelor istorice 1017 obiective. Şi sigur cu astfel de precedente interesul pentru a pune în valoare această moştenire a trecutului a crescut într-una din cele mai frumoase ipostaze. Pentru că a vorbi despre castele în fotografii este foarte uşor, e la îndemâna oricui, dar a transforma aceste imagini în pictură pe pânză înseamnă o aspiraţie superioară”, a spus Băciuţ.
Acesta a precizat că autoarea, Zsuzsa Veress, este bună o cunoscătoare a castelelor din judeţul Mureş, mai ales că aceasta a avut la îndemână şi lucrarea ‘Valorificarea turistică a castelelor din judeţul Mureş’, realizată de Camelia Monica Moldovan.
Ana Grama
[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]