Expoziţia „Ostaşi bănăţeni în serviciul împăratului (1914-1918)”, la Reşiţa

0
336

HPIM0657Muzeul Banatului Montan Reşiţa şi Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Caraş-Severin au organizat expoziţia foto-documentară „Ostaşi bănăţeni în serviciul împăratului (1914-1918)”. Expoziţia va rămâne deschisă, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, până pe data de 15 iunie.

„Este o expoziţie deosebită, datorită faptului că este prima pe care o organizăm cu documente originale, după 15 ani. Cred că este un eveniment care trebuie punctat, mai ales pentru că ne aflăm în perioada în care se împlinesc o sută de ani, din 1915. Documentele se referă la bănăţenii care au participat în Primul Război Mondial şi acoperă diferite categorii. Sunt hărţi, cărţi, ziare, fotografii, memorii, ordine primite de către gen. Dragalina, toate laolaltă creionând şi reconstituind ceea ce a fost în aceste zone, în urmă cu un secol. A fost o perioadă deosebit de dificilă şi pentru cei care au rămas acasă şi pentru cei care au plecat pe front, deoarece, victime au fost în ambele părţi. Pe lângă cei care au căzut pe front, acasă se murea de boli precum gripa spaniolă, de foamete şi de mizerie, pentru că acestea au fost cele care au guvernat perioada respectivă”, a declarat, cu acest prilej, Ovidiu Roşu, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Caraş-Severin.

Pe lângă documentele gen. Ioan Dragalina, în expoziţie mai pot fi văzute şi documente ale unor oameni simpli, cum a fost Petru Vintilă din Cruşovăţ. Este un fragment dintr-un fascicul de memorii ale acestuia, în care îşi povesteşte experienţele pe care le-a trăit pe frontul italian, în Alpii Austrieci, dar şi în Tirol.

Expoziţia face parte din demersul iniţiat de Muzeul Banatului Montan, în urmă cu un an, cu privire la manifestările prilejuite de comemorarea Primului Război Mondial.

„Expoziţia foto-documentară se plasează în continuitatea unui demers pe care instituţia noastră l-a iniţiat încă din toamna anului trecut, eveniment prilejuit de comemorarea a o sută de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, care reprezintă geneza lumii moderne, evenimentul fondator al Europei, aşa cum arată în clipa de faţă, inclusiv a României. Documentele şi fotografiile sunt originale, inedite, şi datează din perioada 1914-1918, fiind semnificative în special pentru partea Banatului. Mă bucur de faptul că la expoziţie participă şi mulţi elevi”, a afirmat Felician Veliviromici, muzeograf la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.