Expoziția „Atlasul Frumuseții”, la Palatul Știrbei din Capitală

0
133
Atlasul FrumusețiiPortrete artistice cu femei din România, Brazilia, Iran și Cuba se numără printre cele 24 de fotografii ale expoziției „Atlasul Frumuseții”, un proiect al artistei Mihaela Noroc, prezentat joi seară la Palatul Știrbei din Capitală.

Proiectul „Atlasul frumuseții” își propune să surprindă chipuri ale femeilor din lumea întreagă. Acesta s-a născut într-o călătorie pe care Mihaela Noroc a făcut-o în Etiopia, unde a fost fascinată de eleganța și naturalețea femeilor. „Eu eram pasionată acasă de fotografia de portret iar în călătorii făceam fotografia de călătorie și cele două se mixează foarte bine în ‘Atlasul frumuseții'”, a declarat Mihaela Noroc, pentru Agerpres.

Până în prezent, munca la „Atlasul frumuseții” a însemnat pentru Mihaela Noroc 15 luni de călătorie „cu buget redus” din România până în Japonia, fără avion, doar cu mijloace de transport ieftine, precum maxi-taxi, autobuz sau vapor, uneori fiind găzduită de localnici și cu mâncare din cele mai ieftine restaurante.

Artista a mărturisit că de cele mai multe ori realiza portretele femeilor în locul în care le descoperea pe acestea.

Alteori, mergea într-un spațiu preferat al lor pentru a realiza fotografia. Ea are, după o aventură de peste un an, sute de fotografii de femei frumoase, dar și sute de refuzuri care au venit din frica de străini a femeilor abordate sau, de cele mai multe ori, din convingerea femeilor că „nu sunt frumoase”.

„Erau destul de reticente, pentru că multe dintre femeile pe care le-am fotografiat nu se considerau frumoase. Atunci eu le spuneam că e vorba de ‘Atlasul frumuseții’ iar ele răspundeau ‘Nu, că nu sunt frumoasă’. După ce s-au văzut în fotografii au văzut că sunt frumoase”, a declarat Mihaela Noroc.

În ceea ce privește interacțiunea cu femeile fotografiate, ea spune că de fiecare dată experiența este diferită. „Bariera limbajului este foarte mare. Știu că e un ‘Bună ziua’, e un zâmbet și încerc să fiu cât mai sinceră”, a spus fotografa.

Pentru artistă, frumos înseamnă „să rămâi diferit, așa cum ești tu și să nu vrei să fii cum e celălalt”.

La București, cei care vor vizita expoziția de la parterul Palatului Știrbei pot vedea 24 de portrete de femei frumoase din locuri precum Maramureș, Bogota, Harlem, Medellin, Amazonia sau Rio de Janeiro.

Expoziția de la București este deschisă până pe 16 mai, după care va fi prezentată la Cluj-Napoca. Cei interesați să sprijine proiectul pot cumpăra o copie a unuia din portrete. Aceste obiecte ce au prețuri între 260 de lei și 9. 700 de lei, în funcție de mai mulți factori — dimensiunile portretului sau dacă este sau nu ediție limitată. Banii vor fi folosiți pentru partea a doua a aventurii „Atlasul frumuseții”. Aceasta va începe, potrivit artistei, cel mai probabil, în mai-iunie și va dura minimum un an.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.