Exponatul lunii, la Muzeul Naţional de Istorie: Codex Altemberger, uimitorul manuscris medieval al saşilor din Sibiu

0
387
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

103475_1Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune, în luna noiembrie, începând de miercuri, în cadrul micro-expoziţiei “Exponatul lunii”, o piesă “de excepţie” – Codex Altemberger, “uimitorul manuscris medieval al saşilor din Sibiu”. Micro-expoziţia va fi deschisă până pe 14 decembrie, informează Biroul de presă al MNIR, într-un comunicat.

Codex Altemberger este o primă operă juridică din spaţiul românesc medieval, o culegere de legi municipale, compilată după legile burgurilor germane. După caligrafie, miniatura genealogică în plină pagină, decoraţiile marginale şi figurile redate în casetele iniţiale, copistul manuscrisului s-a inspirat din tradiţia italiană şi germană (secolele XIII-XIV), finalizând execuţia Codexului, cel mai probabil, în secolul al XV-lea. În 1481, un al doilea copist execută la comanda judelui Sibiului, în folosul comunităţii săseşti, ultimele două file, relevante pentru depunerea jurământului de primar.

“Acest Codex forma, alături de Biblie, un binom perfect, folosit ori de câte ori un conducător al urbei depunea jurământul pentru preluarea unei funcţii oficiale. Primarii Sibiului, care aveau privilegii extinse şi o influenţă mare asupra întregii comunităţi săseşti din Ardeal, au continuat să jure respectarea drepturilor săseşti pe codexul lui Altemberger, autoritatea tradiţională în materie de legislaţie. Prevederile legale consemnate în codex au fost aplicate în organizarea politică şi reglementările comerciale ale Sibiului vreme de mai multe secole. Din anul 1787, când diplomele lui Iosif al II-lea au scos definitiv din uz dispoziţiile din codice, acesta a devenit obiect de muzeu. Prima colecţie unde manuscrisul a fost înregistrat a fost cea particulară a baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei, apoi a trecut la muzeul municipalităţii sibiene, deschis în Palatul Brukenthal din 1817 şi administrat oficial de Biserica Evanghelică”, se arată în comunicatul citat.

Conform MNIR, codicele este “unicat în România”, scriitura fiind “Gothica libraria” pe suport pergament şi decorată cu miniaturi. Tabla de materii are pe fiecare filă câte două coloane în casete, având o iniţială în scriere uncială, decorată cu reprezentări antropomorfe sau decoruri florale colorate şi aurite. Fiecare început de capitol are o casetă cu iniţială şi miniaturi.

“Tradiţia seculară a Codexului şi importanţa să îl recomandau în ochii specialiştilor pentru includerea lui în noua expoziţie permanentă a MNIR, adunând cele mai importante mărturii istorice ale ţării. Drept care, în anii ’70, a fost transferat de la Muzeul Naţional Brukenthal la MNIR şi etalat în vitrina din sala 25 unde îl puteam admira până în 2002, când expoziţia permanentă a fost închisă pentru restaurarea clădirii istorice şi refacerea concepţiei muzeologice”, mai precizează MNIR.

Thomas Altemberger s-a născut la Sibiu în anul 1431, într-una dintre marile familii ale patriciatului săsesc. Îşi aprofundează studiile universitare la Viena, unde obţine diplome în drept şi teologie. Întors la Sibiu, se implică în viaţa publică a cetăţii, devenind consilier municipal din 1469 şi chiar primarul oraşului în anul 1471, fiind remarcat şi recompensat de regalitatea maghiară. Astfel, devine jude regal în 1481, reuşind să-l convingă pe regele Mathias Corvin să reînnoiască drepturile tradiţionale ale saşilor. Într-un raport regal din 1475, familia Altemberger era considerată ca fiind una dintre cele mai influente şi prospere din Sibiu.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here