Experimentele split-brain

0
571

brainExperimente bizare din anii 1960, care au demonstrat cum funcționează emisfere cerebrale, continuă să fie sursă de documentare pentru psihologii zilelor noastre.

Astăzi termeni precum emisferă dominantă a creierului sunt omniprezente în testele psihologice și pretind că pot caracteriza personalitatea. Emisfera stângă cerebrală controlează partea dreaptă a corpului și este centrul logicii și al analizei. De asemenea, partea dreaptă a creierului controlează partea stângă a trupului, iar la cei la care este parte dominantă sunt mai creativi și mai intutivi.

Deși multe din aceste aspecte sunt simplificate, există o bază științifică pentru ele. Neurochirurgul Roger Sperry a efectuat o serie de experimente în care a secționat corpul calos la un pacienți bolnavi de epilepsie, pentru a elimina convulsiile, ceea ce i-a permis să demonstreze că cele două emisfere funcționează independent, informează publicația Mother Nature Network.

Corpul calos este o substanță neuronală care unește și asigură schimbul de informații între cele două emisfere cerebrale.

Sperry știa din studiile anterioare, pe pacienți cu leziuni cerebrale, care erau funcțiile specializate ale celor două emisfere cerebrale. De aceea el a stabilit teste individuale pentru fiecare persoană care a suferit de incizia corpului calos pentru a concretiza ceea ce face cele două emisfere unice.

Deși după intervenția chirurgicală, pacienții se comportau relativ normal – se puteau deplasa, îmbrăca, mânca, puteau vorbi, face sport și alte activități pe care le făceau zilnic și înainte de operație, experimentele neurochirurgului care acopereau trei domenii: testare auditivă, vizuală și tactilă, au scos la iveală efctele reale ale acestei intervenții.

În urma testelor vizuale, s-a constatat că un om cu incize de corp calos, putea descrie verbal o serie de flash-uri luminoase prezentate în partea dreaptă dar nu era capabil să le descrie verbal pe cele din partea stângă, ci mai degrabă să identifice locul în care acestea au apărut. Acest lucru a dovedit că deși ambele emisfere cerebrale sunt capabile de a percepe lumina, numai emisfera stângă este capabiă să „întocmească” un raport verbal, deci emisfera stânga conține centrul vorbirii, a concluzionat Sperry.

Testul tactil a avut rezultate similare, dacă un pacient a primit, în mâna stângă un obiect misterios, fără să aibă informații vizuale în partea dreaptă, acesta nu a putut descrie verbal obiectul primit.

Rezultatele experimentelor lui Roger Sperry i-au adus cercetătorului premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină, în 1981 și au schimbat modul în care înțelegem creierul, și în cele din urmă, sinele.

Astăzi, neurologii știu că cele două părți ale creierului lucrează împreună pentru a efectua o mare varietate de sarcini și că cele două emisfere comunică prin corpul calos. Interacțiunea dintre emisfere poate fi studiată folosind dispozitive care măsoară câmpurile electrice sau magnetice din jurul craniului. Spre deosebire de chirurgia „split-brain” aceste tehnici sunt non-invazive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.