Experiment inedit. Cercetătorii le-au indus participanţilor senzaţia ieşirii din corpul fizic

0
107

oob-590x330Neurologi suedezi de la Institutul Karolinska au reuşit să inducă voluntarilor din cadrul unui experiment senzaţia ieşirii din corpul fizic.

La studiul au participat 15 persoane. Creierul acestor persoane a fost „păcălit” să asocieze propriul corp cu o imagine proiectată din altă perspectivă. Locaţia percepută de aceştia fost decodată prin studierea activităţii cerebrale.

Experimentul a decurs destul de simplu. Fiecare participant a fost introdus într-un aparat RMN şi a primit un mic dispozitiv digital cu monitor, fixat pe cap. Pe monitor a fost proiectat un film care reda imaginea propriului corp din altă perspectivă, percepută din poziţia culcat.

Imagine nu a fost suficientă pentru a produce senzaţia unei dedublări, dar creierul a putut fi păcălit în momentul în are corpul persoanei a fost atins, simultan cu vizualizarea unei  imagini în care corpul este atins în acelaşi loc.

Potrivit cercetătorilor, a durat doar 15 secunde pentru ca toţi cei 15 voluntari să trăiască experienţa că se află de fapt în cealaltă parte a camerei.

Experții au explicat că creierul combină senzaţia atingerii cu imaginea afişată şi, în urma procesării celor doi stimuli, percepţia la care se ajunge este că te afli în corpul pe care îl vezi în imagine. Concluziile studiului demonstrează cât de complexă şi de sensibilă este percepţia noastră privind locul în care ne aflăm.

De altfel, anul trecut, Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat unor cercetători care au studiat rolul unor celule nervoase specifice acestor procese, numite celule locative sau celule de reţea, situate în hipocamp.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.