Cercetătorii paricipanți la expediția din Antarctica: „Suntem mândri că am putut reprezenta România”

0
402
expediţia din AntarcticaTrei cercetători români au participat în perioada 3 – 23 februarie la expediţia ştiinţifică Antarctica – ROICE 2015, care a avut loc la Staţia King Sejong a Institutului Coreean pentru Cercetări Polare din Insulele King George, situate în vestul Antarcticii. Echipa a fost formată din Cristina Purcărea – lider expediţie, Cristian Coman – coordonator expediţie, Corina Iţcuş.

Potrivit experților, scopul expediţiei a fost de investigare a ecosistemele antarctice prin studierea comunităţilor microbiene din diverse habitate, în vederea identificării şi caracterizării microcosmosului specific acestor habitate. În egală măsură au fost urmărite şi studiate efectele şi adaptările organismelor în medii extreme, informează Agerpres.

„Am stat trei săptămâni. A fost o experienţă deosebită. Am demarat mai multe proiecte de microbiologie moleculară. A fost un debut al cercetării româneşti în Antarctica. Condiţiile au fost grele, dar a fost spectaculos. Aveam opt ore de teren, am mers ore în şir pe jos. Căram probele de zăpadă, gheaţă, sol. Serile lucram în laborator şi până la miezul nopţii. Scopul a fost acela de a identifica comunităţile microbiene din habitatele antarctice din sol, gheaţă, gheţari şi modificările care intervin în timpul încălzirii şi din cauza poluării”, a precizat la o conferinţă de presă liderul expediţiei, Cristina Purcărea, cercetător gradul I.

Potrivit acesteia, probele culese de pe teren pot fi folosite pentru aplicaţii biotehnologice, precum izolarea unor tulpini.

„Cercetarea va continua. Urmează să dezvoltăm atât o direcţie de cercetare fundamentală, cât şi una aplicativă”, a arătat Purcărea.

ss

Coordonatorul expediţiei, Cristian Coman, a afirmat că au încercat să trăiască şi să exploreze la maximum acele ţinuturi.

„Suntem mândri că am putut reprezenta România”, a spus cercetătorul, care şi-a exprimat regretul că România nu are un program dedicat cercetărilor polare.

Prezent la conferinţă, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, a declarat că speră să mai fi organizate astfel de expediţii.

„Împreună cu Academia Română am reuşit să plătim cotizaţiile care îi revin României pentru cercetarea din Antarctica şi după acea să reuşim înţelegerea cu partenerii din Coreea de Sud. Îi felicit nu numai pentru faptul că au avut curajul şi determinarea şi încăpăţânarea de merge până la capăt. Expediţia a fost un succes. A deschis drumul astfel încât să putem să nu avem doar un temerar despre care am vorbit foarte mulţi ani şi să avem o echipă care să facă un prim pas şi poate anul viitor, peste doi ani, un alt pas şi un alt pas. Antarctica este un laborator de unde avem ce culege, ce învăţa”, a declarat Costoiu.

Expediţia a fost organizată de către Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice (INCDSB) Bucureşti, aflat în coordonarea Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, în parteneriat cu Institutul Coreean pentru Cercetări Polare.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.