Momente de referință din istoria universală – Execuţia Mariei Stuart

0
481

Maria StuartLiniştită intra Maria Stuart (1542-1587) pe 8 februarie 1587 în sala unde se afla eşafodul şi urcând treptele cu capul sus spre el.

Tot aşa urca ea în anul 1557 la vârsta de 15 ani ca regină pe tronul Franţei. Ar fi urcat şi pe tronul Angliei, dacă astrele hotărau altceva pentru ea.

Smerită şi mândră în acelaşi timp îşi aplecă capul sub securea călăului său, care de abia după a treia lovitură reuşi să smulgă capul de trunchi.

După moartea primului ei soţ, regele francez Francisc al II-lea, Maria Stuart, care provenea din neamul regal scoţian Stuart, se căsătoreşte cu Lordul Darnley. Acesta este numit rege al Scoţiei. Era unul dintre mulţi aceia care trebuiau să lase viaţa în urma poruncii sale.

Cel de-al treilea soţ al ei a fost Lordul Bothwell, ucigaşul lui Damley. După ce într-un final a fost obligată să se refugieze în Anglia din cauza complicităţii la această crimă, cât şi din motive religioase, nu a bănuit că drumul spre libertate se închisese în urma ei pentru totdeauna.

La ruda sa, regina Elisabeta a Angliei, nu a găsit protecţia sperată; aici în schimb o aşteptau 19 ani de captivitate şi în final o condamnare la moarte. Ea fusese acuzată de complot împotriva Elisabetei.

Cu toate acestea ea a rămas vitează şi neclintită. A avut o ţinută în adevăratul sens regală, s-a supus morţii.

„1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”; Editura Aquila

Jurnal Spiritual