7 moduri de a evita excesele alimentare de sărbători

0
366

excese alimentareExcesele alimentare de sărbători sunt consecințe aproape inevitabile ale tradiției de a umple masa festivă de preparate diversificate şi hipercalorice. Plăcerea de a savura feluri de mâncare apetisante este temporară, însă efectele sale în urma unui abuz rămân valabile pe termen lung.

Dacă doriți ca anul acesta să evitați pe cât posibil indigestia și cele câteva kilograme acumulate în timp record de sărbători, alegeți o strategie mai isteață de a vă bucura de bunătățile Crăciunului și ale Revelionului.

Consecințele exceselor alimentare

Consumul necumpătat de hrană în perioada sărbătorilor nu este doar o indulgență inofensivă, ci o adevărată amenințare pentru sănătate. Indigestia, flatulența și extensia abdomenului sunt trei simptome imediate ale exceselor alimentare. Ele produc un disconfort fizic accentuat.

Mai mult decât atât, mesele festive copioase cresc semnificativ riscul producerii unui atac cardiac, unei crize biliare sau apariției unei stări periculoase de amețeală.

Cantitatea de calorii ingerată la o singură masă festivă de sărbători poate atinge numărul de 4500 de calorii și 229 de grame de grăsime. Aceasta se poate traduce printr-o avalanșă de mâncare pe care organismul este forțat să o gestioneze. Astfel se explică creșterea alarmantă a cazurilor de indigestie, toxiinfecție alimentară și alte urgențe de acest tip înregistrate de spitalele din România în preajma sărbătorilor.

În mod normal, după un exces alimentar resimțit de creier, sistemul intestinal secretă un hormon care cauzează senzația de greață. Însă acest mecanism natural de autoprotecție se poate declanșa cu întârziere, crescând riscul apariției diverselor probleme fiziologice deja amintite.

Strategii de evitare a exceselor alimentare

Evitarea exceselor alimentare este o provocare de natură psihologică. De aceea, strategia trebuie să pornească inițial cu un plan mental bine pus la punct, care să conducă la un comportament corespunzător.

Privarea de alimentele preferate

O greșeală pe care multe persoane o comit este să pornească de la o premisă nerealistă, prin care își interzic să consume preparate apetisante, doar pentru a evita un abuz alimentar cu consecințe experimentate deja în anii trecuți.

Citiți și Revelion – Mesaje de Anul Nou – Spune „La mulți ani!” familiei și prietenilor.

Din punct de vedere psihologic, privarea de alimentele preferate de naștere unei vulnerabilități şi mai mari în fața excesului alimentar. Tentația crește direct proporțional cu înverșunarea de a fi disciplinat.

În schimb, regula totul cu moderație este un compromis confortabil pentru psihic și digerabil pentru organism. A gusta câte puțin din preparatele culinare preferate și limitarea aportului de hrană prin autocontrol elimină riscul comiterii abuzului alimentar atât de periculos.

Conștientizarea efectelor hranei consumate

A mânca mult sau puțin sunt termeni relativi, care pot avea o semnificație diferită de la o persoană la cealaltă. Iar nu de puține ori, un preparat aparent ușor de digerat ascunde, de fapt, un chip cu multe calorii discrete. Pentru a evita această capcană, alegeți câteva preparate de sărbători preferate și căutați informațiile nutriționale despre acestea.

În acest mod, puteți pune cu adevărat în aplicare regula moderației, știind cât să consumați din anumite feluri de mâncare festive, pentru a rămâne cu sănătatea digestivă intactă. Ați putea constata cu stupoare câte grăsimi și zaharuri poate furniza o singură felie de plăcintă!

Pregătirea prealabilă a organismului

O altă cale prin care puteți evita efectele negative ale exceselor alimentare de sărbători este să vă pregătiți organismul înainte de festinul bogat la care veți lua parte. Câteodată, este dificil să refuzi rugămințile gazdei de a savura încă o felie de tort.

Citiți și Tradiții și superstiții de Revelion – Urat, colindat și superstițiile legate de trecerea dintre ani.

Acest lucru înseamnă să reduceți aportul zilnic de calorii cu circa 100 kcal cu 3-5 zile înainte de masă copioasă. O altă soluție este să faceți mai multă mișcare în prealabil, crescând moderat efortul fizic pe care îl depuneți în mod normal.

Regula de 50% la restaurant

Această soluție de evitare a exceselor alimentare de sărbători se aplică și în restul anului pentru menținerea greutății corporale în parametri optimi. Dacă urmează să luați masa de Crăciun sau de Revelion la restaurant, propuneți-vă să împărțiți porția din farfurie în jumătate, astfel încât să consumați o parte imediat, iar pe cealaltă să o luați acasă la pachet sau să o împărțiți cu o altă persoană.

Veți constata cu surprindere că doar 50% din cât v-a fost servit la restaurant este mai mult decât suficient pentru a vă satisface apetitul. Veți înțelege mai bine de ce v-ați simțit rău în trecut, când terminați toată mâncarea din farfurie.

Controlul atent al porțiilor

Cu multe boluri de gustări în jur la o petrecere de sărbători, poate fi dificil să controlați cu atenție cât consumați de fapt în timpul festinului. Așadar, este important să puneți toate aperitivele și gustările pe o farfurie separată înainte să le savurați… Apoi să vă îndepărtați de bufet sau de zona în care ele se află.

Concentrați-vă pe conversațiile întreținute cu celelalte persoane de la masă, în loc să vă îndreptați mereu atenția către mâncare. Nu uitați să limitați consumul de alcool și să beți multă apă între felurile de mâncare!

Alegerea corectă a băuturilor

Multe tipuri de băuturi pot conține cel puțin la fel de multe calorii precum un aperitiv sau un fel principal. Așadar, evitați să beți prea multe cocktailuri alcoolice; pahare de vin dulce, sucuri acidulate sau sucuri din fructe amestecate. Cumulate cu caloriile din mâncare, băuturile adaugă un exces caloric important.

Citiți și Ce poți face din șampania rămasă de la Revelion.

Impuneți-vă regula de a nu consuma alcool pe stomacul gol. Acesta va fi rapid absorbit de organism și va crește semnificativ apetitul alimentar. Înainte de a bea un pahar de vin, consumați o mică gustare bogată în proteine (nuci, alune, brânză, somon etc.). Vă va ajuta la reducerea ratei de absorbție a alcoolului.

Introducerea legumelor proaspete în meniu

Un aperitiv format din legume proaspete poate fi cheia evitării unui exces alimentar periculos de sărbători. Fibrele vor susține digestia și vor induce rapid senzația de sațietate. Astfel, abuzul alimentar va fi mai puțin probabil până la finalul meniului.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.