Eugen Simion: Românii se întorc la Mihai Eminescu în a cărui poezie se regăsesc

0
810

despre Mihai EminescuMihai Eminescu – „Românii se simt bine cu el”

Românii se întorc la Mihai Eminescu în a cărui poezie și proză se regăsesc, a declarat academicianul Eugen Simion, duminică, la un eveniment de marcare a 125 de ani de la moartea poetului.

Mihai Eminescu – Un poet cu care ne simțim bine

„Românii se simt bine cu Eminescu, se întorc la acesta. Ne întoarcem într-o etapă a vieții noastre citind poezia lui Mihai Eminescu”, a declarat Eugen Simion.

Citiți și Lirica eminesciană – Dintre sute de catarge – Când amintirile.

El a spus că unele persoane sunt supărate pe Mihai Eminescu, pe care îl consideră un poet „depășit” și un prozator „nul”.

„Cei care se supără pe poporul român, se supără pe Eminescu. Este și aceasta o dovadă că este un poet care ne exprimă. Și ne regăsim nu numai în poezia lui, ci și în proza lui, o proză romantică. Ne regăsim în articole politice. Ce greșeală fac unii când contestă articolele politice ale lui Eminescu!”, a declarat Eugen Simion.

Manuscrisele lui Eminescu – Un tezaur prețios

El a adăugat că manuscrisele lui Mihai Eminescu constituie un prețios tezaur.

Actorul Dan Puric a afirmat că Eminescu este intraductibil, ceea ce înseamnă că are taină.

„Poți să trăiești pentru a avea, poți trăi pentru a fi și aceasta este bine. Dar poți să trăiești pentru a învia. Nu vi s-a părut că odată cu Eminescu am înviat?”, a spus actorul.

Citiți și Chemarea spre totdeauna și spre primordial a poporului român.

Potrivit acestuia, Eminescu este „omul deplin al sufletului nostru”. „Dacă sunteți rătăciți și mai ales astăzi când nu mai știm cine suntem, duceți-vă la scrierile lui politice și o să vedeți acea flamă care ne arată cine suntem. Eminescu are statut trans-istoric. El este un basm, o legendă, un mit”, a opinat Puric.

Poetul etern

El a menționat că Eminescu este etern. „El a fost singurul care a avut curajul să ia cărămizile acestea sufletești ale neamului de pe câmp, humusul acesta sufletesc, și să facă zidul de apărare impenetrabil”, a declarat actorul.

Puric este de părere că în perioada comunistă poetul ar fi murit la Jilava, Pitești, Gherla sau Aiud. „Nu mi-l închipui nici astăzi, în contemporaneitatea aceasta, când ar fi fost călcat în picioare și i s-ar fi spus că nu este european”, a adăugat Puric.

Pentru a marca data morții poetului, la mormântul din cimitirul Bellu a avut loc o slujbă de pomenire. La monumentul din fața Ateneului Român au avut loc depuneri de coroane și flori. La Ateneul Român s-a desfășurat un spectacol omagial.

Manifestările prilejuite de împlinirea a 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu au fost organizate de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni în parteneriat cu fundațiile Alistar și Dignitas.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.