Este universul o hologramă?

Holograma este cea în care trăim sau un univers real?

0
318

Hologramă este cea în care trăim sau un univers real?

Hologramă -La prima vedere am spune că universul este tridimensional. Dar  noi cercetări demonstrază că acest aspect nu este decât o presupunere. Cercetătorii au emis cea mai plauzibilă ipoteză de până acum conform căreia universul în care trăim este o hologramă imensă. Ceea ce deschide noi căi în cercetarea uneia dintre cele mai apăsătoare probleme ale ştiinţei: teoria relativităţii şi fizica cuantică.

univ

 

Altfel spus, noi trăim  în interiorul unei proiecţii 3D imense

A ceva ce este de fapt un spaţiu 2D, după cum explică rt.com/.

În luna decembrie a anului 2014, cercetătorul japonez Yoshifumi Hyakutake a realizat o serie de cercetări experimentale la Universitatea  Ibaraki, Japonia.

Echipa de oameni de ştiinţă a studiat energiile găurilor negre descoperite în universuri paralele

Dacă Albert Einstein susţinea că spaţiul şi timpul sunt legate între ele şi ar trebui considerate şi calculate ţinându-se cont de relaţiile dintre ele. Și că măsurarea obiectelor este dependentă de viteza persoanei care le observă. Mecanica cuantică vorbeşte de comportamentul particulelor la o scară infinit de mică unde viziunea lui Einstein nu poate fi aplicată.

Ştiinţa a dovedit că ambele teorii au anumite lipsuri

Teoria celebrului fizician nu mai este valabilă când vorbim de găuri negre – un obiect în care timpul şi spaţiul nu există. Dar noile modele ale lui Hyakutake, care continua o cercetare din 1997,  explică unele inconsecvenţe dintre cele două teorii.

În 1997 fizicianul argentinian Juan Maldacena a emis teoria stringurilor, conform căreia universul este compus din stringuri (corzi). Obiecte uni-dimensionale, extrem de mici şi imposibil de măsurat, care se mişcă şi vibrează continuu.

Această vibraţie determină activitatea timpului şi materiei

Potrivit acestei teorii acestor corzi, despre care se crede că sunt cele care controlează tot,  există într-o singură dimensiune a timpului. Dar în nouă dimensiuni ale spaţiului. Dar pentru că sunt imposibil de măsurat ele îşi proiectează activitatea într-un spaţiu simplu, lipsit de forţa gravitaţională. Cu toate că această teorie sprijină ideea unei lumi în care nu există legea gravitaţiei. Ea nu demonstrează că uniiversul ar fi o hologramă.

Dar ceretătorul Hyakutake a continuat şi îmbunătăţit teoria stringurilor

Conform studiilor sale, concretizate în două publicaţii, acesta a descoperit dovada matematică prin care universul poate fi măsurat prin ambele teorii. Una care implică gravitaţia şi o alta care o elimină. Dacă cele două rezultate sunt identice, s-ar putea emite o teorie cuantică prin care s-ar explica tot ce există în univers.

În prima lucrare, echipa condusă de Hyakutake a măsurat energia locului în care o gaură neagră se întâlneşte cu universul, numit “event horizon”. Bazându-se pe teoria corzilor şi pe efectul particulelor virtuale.

În ce-a de-a doua oamenii de ştiinţă au calculat aceeaşi activitate, dar fără gravitaţie

Rezultatele celor două calcule au fost identice.

Aceste două noi cercetări pun într-o altă dimensiune studiile lui Juan Maldacena. Cea de-a zecea dimensiune este complet lipsită de factorul gravitaţional iar particulele sale se aliniază în grupuri de corzi. Care oscilează în concordanţă.

Corzile sunt ataşate unele de altele, nu în haos aşa cum se presupunea până acum

Deşi Leonard Susskind, fizicianul care a propus teoria conform căreia universul este o hologramă. Susţine că “s-a confrmat prin calcule ceea ce până acum noi doar am considerat a fi adevărat. Dar era doar o ipoteză, mai exact că termodinamica găurilor negre poate fi reprodusă într-un univers cu dimensiuni mai mici”. Cercetătorii sunt de părere că acest lucru nu dovedeşte că trăim într-o imensă hologramă. Și că mai multe studii sunt necesare.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here