Încălzirea: Rolul vulcanilor în ”hiatul global”

0
250
erupțiile vulcanice
Încălzirea: Rolul vulcanilor în ”hiatul global”
Scăderea temperaturii climatice constatată pe parcursul a 15 ani de cercetări se datorează, fără îndoială, erupțiilor vulcanice.

Hiatul global”. Iată un fenomen care îi intrigă pe oamenii de știință încă de acum 15 ani. În timp ce concentrațiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, ritmul încălzirii climatice este de +0,05˚C, o dată la zece ani, începând cu 1998, față de +0,12˚C în medie, începând din 1951.

Cum am putea explica această „pauză globală”? În februarie 2014, un studiu realizat de niște cercetători australieni a semnalat intensificarea fără precedent a alizeelor deasupra Pacificului, antrenând convergenţa apei calde cu mijlocul mării și captând la suprafața oceanului energia generată de gazele cu efect de seră.

Un nou studiu publicat duminică, 23 februarie, în revista Nature Geoscience dă o altă explicţie acestei „pauze” în încălzirea globală: activitatea vulcanică.

Erupțiile vulcanice produc aerosoli care reflectă o parte din razele solare, rezultând de aici scăderea temperaturii globale.

Luând în calcul studiul bazat pe date efectuate prin satelit, se poate stabili o legătură între temperatura de la suprafața Terrei și o serie de erupții vulcanice, începând din 2000.

Scăderea de temperatură înregistrată încă din 1998 „are mai multe cauze”. „Erupțiile vulcanice de la începutul secolului al 21 lea sunt una dintre ele”, explică pentru AFP, co-autorul studiului, Ben Santer; acesta e climatolog la Lawrence Livermore National Laboratory din California. Acest fenomen a fost observat în urma numeroaselor erupții,. Un exemplu este eruptia a vulcanului Krakatoa din 1883 din Indonezia sau a vulcanului Pinatubo din Philipine în 1991.

Această erupție de proporții a determinat scăderea temperaturii medii de la suprafața planetei cu 0. 5˚C în 1992. Cenușa și dioxidul de sulf degajate în atmosferă în timpul unei explozii vulcanice de transformă în particule de acid sulfuric. Aerosolii reflectă o parte din razele soarelui, stimulând scăderea provizorie de temperatură.

Este mult mai dificil de evaluat impactul erupțiilor, mai puțin semnificative, care au avut loc în ultimul timp.

Dar în opinia cercetătorilor, acestea sunt responsabile într-un procent de 15% de decalajul care s-a creat între temperaturile prognozate și cele înregistrate între 1998 și 2012.

„Este nevoie de observații mai amănunțite asupra proprietăților aerosolilor vulcanici și de o reprezentare mai eficientă a acestui fenomen în simularea modelelor climatice”, afirmă cercetătorii.

Sursa: sciencesetavenir.fr

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.