Părintele Teofil Părăian – Despre pedeapsa care poate merge până la al şaptelea neam

0
742

pedeapsa

– Ce ne puteţi spune referitor la pedeapsa pe care Dumnezeu o aplică, în unele cazuri, urmaşilor celor ce au săvârşit păcate, pedeapsa care uneori poate merge până la al şaptelea neam, până la a şaptea generaţie?

– Dragă, în ceea ce priveşte pedeapsa, noi nu ştim prea multe. Ştim doar atât, că Dumnezeu i-a promis omului că, dacă va împlini poruncile Lui, îl va binecuvânta până la al miilea neam. Dacă nu va împlini poruncile lui Dumnezeu, va fi pedepsit până la al treilea sau al patrulea neam.

Asta înseamnă că noi avem o responsabilitate nu numai pentru noi. Noi avem o responsabilitate şi pentru urmaşii noştri. Păcatele se plătesc nu numai în cei care le fac, ci şi în urmaşii lor. Asta e ceea ce ştim din Scriptură.

Părintele Arsenie Boca zicea că de aceea se spune că păcatele se pedepsesc până la al treilea sau al patrulea neam. După al treilea şi al patrulea neam se stinge neamul.

Dacă împlineşti poruncile lui Dumnezeu, neamul îţi rămâne până la al miilea neam sau poate şi mai mult (o mie de ani nu înseamnă totdeauna o mie, ci înseamnă de multe ori şi altceva, adică ani mulţi).

Cum se explică, de ce-i aşa, că-i drept sau nu-i drept să fie aşa, asta e altceva. Ceea ce ştim noi este că suntem datori cu ceea ce putem face… Nu numai pentru noi, ci şi pentru binele altora.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei

Jurnal Spiritual