RECOMANDARE DE LECTURĂ: “Enervarea”, Ecaterina Burmistrova

0
253

Enervarea, Ecaterina Burmistrova

Enervarea seamănă în mare măsură cu o alergie cronică. La început, o provoacă doar un număr restrâns de situaţii, dar, dacă întârziem să ne luptăm cu înclinarea noastră spre mânie, sfera posibilelor motive se poate extinde asupra tuturor aspectelor vieţii noastre.

Cu cât ne enervăm mai des, cu atât mai obsesivă devine necesitatea de a ne descărca enervarea pe cineva sau ceva. Totuşi, e important să ţinem minte că nu se poate scăpa de emoţiile negative pur şi simplu exteriorizându-le în permanenţă şi fără discernământ. Enervarea se ascunde şi va aştepta doar momentul potrivit ca, prinzând puteri noi, să se facă simţită de toată lumea.

Obişnuinţa de a-ti „vărsa” mereu nervii are o influenţă cât se poate de negativă asupra relaţiilor noastre cu cei din jur şi mai ales asupra relaţiilor noastre cu copiii. Se ştie că „Educatorul enervat nu educă, ci doar enervează”. Părintele aflat într-o stare de acest fel îşi poate atinge, pe termen scurt, scopul; totuşi, el imprimă în sufletul de copil un model vicios de comportament emoţional.

Înainte de a intra în luptă cu această deprindere, trebuie neapărat înţeleasă natura ei. Aşadar, ce trebuie să ştim despre enervare? Cartea de faţă, al cărei autor este unul dintre cei mai cunoscuţi psihologi ortodocşi din Rusia, ne oferă explicaţii clare şi sfaturi practice pentru lupta cu această patimă – una dintre cele mai distructive pentru relaţiile familiale şi sociale şi pentru întreaga noastră viaţă duhovnicească, dacă ar fi să luăm seama la mărturia din Pateric: „Mâniosul, chiar de ar învia vreun mort, nu e primit la Dumnezeu.”

Ecaterina Burmistrova este unul dintre psihologii de renume ai Federaţiei Ruse.

A absolvit Facultatea de Psihologie a Universităţii de Stat din Moscova. Lucrarea de diplomă, intitulată Dezvoltarea creativităţii în copilăria timpurie, constituie un program de lucru cu copiii cu vârsta cuprinsă între un an şi jumătate şi trei ani, care a fost elaborat timp de un deceniu. De-a lungul activităţii sale practice a creat 15 programe de psihologie a familiei. Autor al cărţilor Sarcina, naşterea, maternitatea şi Time-managementul familial. Este mamă a zece copii.

“Enervarea”, Ecaterina Burmistrova. Traducător: Adrian Tănăsescu-Vlas. Bucureşti: Editura Sophia, 2017

Jurnal Spiritual