Energia – Soluţii de-a o produce fără a distruge mediul

0
53

Energia – Soluţii de-a o produce fără a distruge mediul

Doctorul Nikola Tesla a fost considerat una dintre persoanele celebre de pe Pământ. Astăzi, a dispărut din cărţile noastre şi din manualele ştiinţifice.
Ce a descoperit şi de ce a căzut în uitare?

Marele inventator dorea ca de invenţiile lui să beneficieze întreaga omenire, ceea ce nu se
potrivea cu gândirea marilor industriaşi din epocă, aceştia văzând în lucrările lui un pericol pentru sursele lor de venituri. Situaţia nu s-a schimbat nici astăzi.
Multinaţionalele nu permit să se poată cunoaşte sau să se pună în practică munca lui Tesla.
Tesla a murit singur, uitat, părăsit, ca toţi marii savanţi din istorie, în camera sa de hotel, la vârsta de 86 de ani. A fost găsit de femeia de serviciu în ziua următoare. Chiar în acea zi, în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, FBI a rechiziţionat toate materialele, lăzile, carnetele de note… Deoarece fusese creat  Raportul Tesla, se făceau controale în acele locuri unde marele inventator ar fi putut avea adnotări sau referiri la invenţiile sale.
Toată munca lui Tesla este si astăzi secret de stat.

tesla 3208765 960 720

Energia – Soluţii de-a o produce fără a distruge mediul

„Nu există o criză a energiei, ci doar o criză a Ignoranţei (Fuller)

„Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea” (Albert Einstein)

„Poţi trăi această viaţă ca pe un continuu Act de Magie sau o poţi trăi nevăzând nimic magic în ea!” (Albert Einstein)

Invenţiile mele reprezintă un cumul de 6 articole scrise de Nikola Tesla pentru revista lunară Electrical Expérimenter pe parcursul anului 1919. Deşi, în vârstă de 63 de ani şi departe de perioada de maxim succes din cariera sa, Tesla continua să se bucure de o mare notorietate în rândul publicului. Perioada de apogeu este reprezentată de începutul anilor 1880, când Nikola Tesla, în vârstă de 31 de ani, introduce sistemul de curent alternativ polifazat – sistemul electric care este astăzi utilizat universal1. Această importantă schimbare produsă de Tesla s-a realizat în anul 1887, la patru ani după ce emigrase din Europa în Statele Unite, detronând astfel, sistemul de curent continuu creat de Edison si inaugurat în [1] aceeaşi perioadă. De aici porneşte un adevărat război al curenţilor[2], între Edison şi Tesla, între două viziuni diferite cu privire la modul de producere, transport şi distribuţie al energiei electrice, între ineficienţa curentului continuu (DC) şi tehnologia superioară reprezentată de curentul alternativ (AC).

În anul 1888, când Tesla a prezentat Institutului American al Inginerilor Electricieni (AIEE) acest sistem electric polifazat, el a revoluţionat modul în care omenirea utiliza electricitatea.

Ultimii ani ai secolului al XlX-lea au fost pentru Tesla perioada sa cea mai fecundă. Inaugurarea răsunătoare a enormei centrale hidroelectrice polifazate de la cascada Niagara, în 1895, era în sine un gaj de celebritate, dar în acea perioadă el îşi începuse deja cercetările în domeniul uluitor al vibraţiilor electrice şi mecanice de „înalte frecvenţe”. Oscilatoarele mecanice inventate de Tesla vibrau de câteva mii de ori pe secundă, aceste oscilatoare înlocuindu-le, in timp, pe cele cu abur de până atunci. De asemenea, oscilatoarele sale electrice, eliberate de inerţia mecanică, generau cureţi de înaltă frecvenţă, ceea ce le făcea să pară dotate cu proprietăţi magice. A urmat bobina lui Tesla, iluminarea fluorescentă, cercetările asupra razelor X, a diatermiei, a descărcărilor luminoase şi a radioului. Deşi în nenumărate rânduri Marconi a fost considerat inventatorul radioului, Tesla este cel care, în anul 1897 reuşeşte prima transmisie radio, cu doi ani înainte ca Marconi să-şi prezinte patentul, Curtea Supremă de Justiţie a Statelor Unite hotărând în anul 1943 că Tesla este inventatorul radioului[3]. Din nefericire, acesta murise cu câteva luni înainte de luarea acestei decizii importante.

Tesla a fost considerat un adevărat deschizător de drumuri în domenii de referinţă precum: fizica nucleară, robotica, balistica, informatica, ş.a. Conferinţele sale despre aceste teme şi despre altele au avut un succes răsunător. Cercetările sale au atins apogeul în 1899, când a făcut la Chicago o demonstraţie cu o ambarcaţiune telecomandată şi a construit, în propriul său laborator din Colorado Springs, un transmiţător experimental de mare putere fără fir. În acelaşi an aprins un număr de 200 de lămpi incandescente demostrând faptul că electricitatea poate fi transmisă şi wireless[4].

În perioada 1901-1905 Tesla construieşte laboratorul din Shoreham, Long Island, precum şi Turnul Tesla dorind ca acesta din urmă să fie primul turn de telecomunicaţii fără fir. Datorită lipsei fondurilor, turnul nu a fost terminat, iar în anul 1917 acesta a fost dezmembrat[5].

Tesla recunoaşte cu o sinceritate debordantă faptul că în munca sa, nu exista etapa experimentală pentru că el considera că reprezintă „o pierdere de energie, timp şi bani”. Asemănător unei transformări alchimice, tot ceea ce Tesla construia iniţial în mintea sa era adus în plan material direct funcţional. Schiţa mentală era proiectată în lumea reală, într-un mod uimitor, până la cel mai mic detaliu, fără să fie supus experimentului, devenind expresia perfectă a relaţiei dintre imaginaţie şi materie.

Tesla descrie în Invenţiile mele, într-un mod transparent şi coerent, universul său interior, caracterizat de dorinţa nestăpânită de inovaţie, performanţă şi, mai ales progres. Un adevărat vizionar, Tesla avea o capacitate extraordinară de vizualizare, până în cele mai mici detalii, a invenţiilor sale. Fie că îl numim instinct, fie că dorim să credem în capacitatea imensă a creierului uman de proiecţie şi evaluare a unor elemente viitoare, rezultatele muncii sale sunt încă prezente în interiorul cupolei energetice a acestui Univers, păstrând astfel, esenţa geniului lui Tesla.

Energia – Soluţii de-a o produce fără a distruge mediul
Vreme de mulţi ani, cercetările de pionierat ale lui Nikola Tesla nu au fost recunoscute în mod oficial în Statele Unite ale Americii. Munca depusă de acesta, brevetele obţinute, dar şi dorinţa de nestăvilit de a demostra faptul că teoriile sale reprezintă un imens pas înainte în evoluţia omenirii îl situează pe Nikola Tesla în categoria celor mai importanţi oameni de ştiinţă de la sfârşitul secolului al XlX-lea şi începutul secolului XX. Dar, de asemenea, putem spune cu toată onestitatea, despre Tesla, că este unul dintre marii gânditori ai acestei lumi, una dintre cele mai sclipitoare minţi ale omenirii. Multe dintre invenţiile sale încep să fie valorificate astăzi şi să-şi găsească aplicabilitatea abia acum, în vremurile noastre.
Vă invit să intraţi în lumea magică a lui Nikola Tesla, încărcată de energie manifestată sub toate formele ei, de ambiţie creatoare, declaraţii surprinzătoare şi fenomene la limita dintre realitate şi ficţiune, plină de putere şi exuberanţă. Experimentaţi cu toată fiinţa viziunea despre lume pe care şi-a imaginat-o şi ulterior a creat-o acesta, cercetaţi fără să vă impuneţi limite şi găsiţi, în final, Calea care transcede timpul şi spaţiul, în căutarea neîntreruptă a cunoaşterii de sine.

Teodor Vasile, D.Sc., Ph.D.

 

[1] Tesla, Nikola, Un nouveau système de moteurs et de transformateurs à courant alternatif Mémoires de l’Institut Américain des Ingénieurs en Eletrotechnique, vol. 5, pag. 308-324, iulie 1888.

[2]    McPherson, Stephanie, Sammartino, War of the Currents: Thomas Edison Vs. Nikola Tesla (Scientific Rivalries and Scandals), Twenty-First Century Books, 2012, p. 7.

[3]     Procese-verbale ale Statelor Unite, Procesele Curţii Supreme, voi. 320 (sesiunea din octombrie 1942); Societatea americană Marconi de telegrafie fără fir împotriva Statelor Unite, pag. 1-80.

[4]    Tesla, Nikola, „Apparatus for Transmitting Electrical Energy,” US patent number 1,119,732, Decembrie, 1914.

[5]    http://www.teslasociety.com/teslashorelab.htm – accesat la 30.09.2016

 

Nikola Tesla, Invențiile mele, Povestea autobiografică lui Nikola Tesla (1856-1943)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here