Elvis Presley, 80 de ani de la naștere

0
206
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Elvis-elvis-presley-5786302-1024-768Elvis Aaron Presley, fiul lui Vernon si Gladys Presley, s-a născut în Tupelo, Mississippi, la 8 ianuarie 1935. Fratele său geamăn, Jesse Garon, a murit la naștere. Elvis a crescut în mijlocul familiei. De mic cânta în corul bisericii împreună cu familia, muzica și predicile înrădăcinându-se adânc în modul de a gândi al muzicianului.

Prima apariție pe scenă are loc la vârsta de 10 an. El cântă ”Old Shep” la un concurs de tinere talente organizat în Tupelo, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show, câștigând premiul al doilea (cinci dolari și posibilitatea de a intra gratis la toate atracțiile târgului). La această vârstă, primește în dar și prima chitară.

Curând se mută cu familia în nordul orașului Memphis. Acolo, muncește în diferite locuri pentru a sprijini financiar familia, în paralel urmând liceul și continuând să cânte la chitară. Participă la un concurs de talente, unde, cântând la chitară, obține premiul întâi.

Primul demo, la Memphis Recording Service

După absolvirea liceului, muncește în diferite fabrici din oraș; în 1953 înregistrează primul demo la Memphis Recording Service (mai târziu cunoscut sub numele de Sun Studio) contra sumei de patru dolari. Acesta conține piesele ”My Happiness” și ”That’s When Your Heartaches Begin” și i-l face cadou mamei sale. La începutul anului 1954 înregistrează al doilea demo la același studio; în vară, la sugestia patronului — Sam Phillips, înregistrează cinci single-uri printre care și celebrul ”That’s All Right” alături de Scotty Moore (chitară) și Bill Black (bas).

După ce este respins la preselecția pentru Grand Ole Opry, i se oferă un contract pe un an pentru a cânta în fiecare săptămână în cadrul programului Louisiana Hayride realizat de KWKH Radio, principalul concurent al Grand Ole Opry. Aici îl întâlnește pe Tom Parker (care se autointitula “Colonelul”), promotor și manager. În noiembrie 1955, Elvis semnează cu RCA Records, Colonel Parker negociind vânzarea tuturor înregistrărilor făcute la Sun Studio de către interpret contra imensei (în acele vremuri) sume de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley.

Cel mai mediatizat nou interpret din industria muzicală

Cele cinci single-uri au fost relansate de RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou interpret din industria muzicală. Pe 10 ianuarie 1956, Elvis participa la o sesiune de înregistrări în studioul RCA din Nashville, unde printre alte piese va înregistra și ”Heartbreak Hotel”. Single-ul ”Heartbreak Hotel” / ”I Was The One” este promovat de RCA și a fost vândut în peste 300 000 de exemplare numai în primele trei săptămâni, fiind primul single al lui Elvis ce va înregistra vânzări de peste un milion de exemplare, aducându-i interpretului primul disc de aur.

La 28 ianuarie 1956 are loc prima apariție într-o emisiune de televiziune — Stage Show la CBS. Tot în acest an îi apare și primul album intitulat ”Elvis Presley”, care a ajuns foarte repede pe prima poziție în Billboard 200 și a rămas acolo timp de zece săptămâni. Semnează un contract pe șapte ani cu Paramount Pictures, apare la The Steve Allen Show la NBC unde cântă ”Hound Dog”, continuă să concerteze în toată America, lansează single după single și semnează un contract pentru o serie de trei apariții la Ed Sullivan Show contra sumei de 50.000 de dolari.

Ziua Elvis Presley în Tupelo, orașul natal 

Pe 26 septembrie este proclamată Ziua Elvis Presley în orașul natal Tupelo, iar la mijlocul lui noiembrie are loc premiera primului său film — ”Love Me Tender”. Pelicula are un succes imens, iar Elvis primește recenzii favorabile din partea criticilor. A fost un an extraordinar, vânzările de pe urma numelui lui Elvis ajungând la un total de 22 de milioane de dolari.

La începutul anului 1957 lucrează la al doilea său film — ”Loving You”. În martie cumpără celebrul domeniu Graceland, atât pentru el, cât și pentru familia sa; în mai începe lucrul la filmul ”Jailhouse Rock”. Totodată cântă pentru prima data în Canada și Hawaii, filmează ”King Creole” la începutul anului 1958. Apoi este recrutat în armata Statelor Unite pentru satisfacerea stagiului militar.

Moartea mamei sale

Moartea mamei sale, la 14 august 1958, îl marchează profund. Un an mai târziu, în noiembrie 1959, o cunoaște pe Priscilla Ann Beaulieu; este fata căpitanului Joseph Beaulieu, ce tocmai fusese transferat din Texas la Weisenbadem Air Force Base unde Elvis fusese repartizat. Aceasta, în vârstă de 14 ani și jumătate, îi va deveni mai târziu soție. La începutul lui martie 1960 este lăsat la vatră. El începe să lucreze la noul album ”Elvis is Back”. Începe filmările la ”GI Blues” iar mai târziu la ”Flaming Star” și ”Wild in the Country”.

În 1961 filmează ”Blue Hawaii”, în 1962 — ”Follow that Dream” și ”Kid Gallahad”, ”Girls! Girls! Girls!”, în 1963 — ”It Happened at the World’s Fair”. Până în 1969 mai joacă în filme precum: ”Fun In Acapulco” (1963), ”Viva Las Vegas” (1963), ”Kissin’ Cousins” (1964), ”Roustabout” (1964), ”Girl Happy” (1965), ”Tickle Me” (1965), ”Harum Scarum” (1965), ”Frankie and Johnny” (1966), ”Paradise”, ”Hawaiian Style” (1966), ”Spinout” (1966), ”Easy Come, Easy Go” (1967), ”Double Trouble” (1967), ”Clambake” (1967), ”Stay away, Joe” (1968), ”Speedway” (1968), ”Live a little, Love a little” (1968), ”Charro!” (1969), ”The trouble with girls” (1969), ”Change of habit” (1969).

Elvis se căsătorește cu Priscilla

În toată această perioadă, Elvis continuă să lanseze single-uri și albume ce ating primele zece poziții în topul Billboard. Pe 1 mai 1967 Elvis se căsătorește cu Priscilla Beaulieu în Las Vegas, iar pe 1 februarie 1968 se naște Lisa Marie Presley.

La începutul anului 1969 revine în Memphis. Aici înregistrează două albume extraordinare — ”From Elvis in Memphis” și ”From Memphis to Vegas, From Vegas to Memphis” — ce vor conține printre altele marile hituri ”In the Ghetto”, ”Suspicious Minds”, ”Don’t Cry Daddy” și ”Kentucky Rain”. În martie 1969, Presley se reîntoarce pe platourile de filmare pentru ultimul său film — ”Change Of Habit”.

Record în ceea ce privește audiența la Las Vegas

În august susține în Las Vegas o serie de spectacole ce va stabili un nou record în ceea ce privește audiența în acest oraș. La sfârșitul anului 1969 este lansat single-ul ”Suspicious Minds”; melodia devine primul lui single ce ajunge pe locul întâi în topul Billboard de la Good Luck Charm în 1962. În februarie 1970 înregistrează un album live în Las Vegas ce poartă numele ”On Stage”. În noiembrie, același an, apare documentarul ”That’s The Way It Is”. Filmul are un mare succes atât din punctul de vedere al criticilor, cât și al încasărilor.

Din acest moment și până în august 1977, viața lui Elvis este un șir nesfârșit de concerte și turnee, apariții la emisiuni de televiziune, înregistrări de albume, atât de studio cât și live, și de single-uri. În iunie 1972 stabilește un record de audiență, reușind să susțină 4 show-uri consecutive sold-out la celebra arenă Madison Square Garden.

Moartea sa lasă o lume întreagă în stare de șoc

În ianuarie 1973, în premieră, este transmis prin satelit, show-ul ”Aloha from Hawaii”, fiind vizionat în direct în 36 de țări de pe toate continentele, audiența estimată fiind de 1,5 miliarde telespectatori. În octombrie 1973 divorțează de Priscilla, care s-a mutat după scurt timp din reședința de la Graceland împreună cu fiica lor, Lisa Marie.

Stresul turneelor și lipsa de odihnă încep să-și spună cuvântul, Elvis având nevoie de mai multe spitalizări. Tot în această perioadă începe să ia diverse pastile energizante și tot felul de alte droguri. Pe 16 august 1977, întors la Graceland, Elvis pregătește ultimele detalii în legătură cu spectacolul ce avea să-l susțină în Portland (Maine) a doua zi și apoi se retrage pentru a se odihni. Este găsit mort a doua zi dimineață, în urma unui infarct miocardic, la doar 42 de ani. Vestea lasă o lume întreagă în stare de șoc.

Regele Rock-and-Roll

Sute de discuri de aur sau platină primite pentru numărul record de discuri vândute (peste un miliard), 14 nominalizări la premiile Grammy, dintre care trei câștigate (pentru albumul ”How Great Thou Art” — 1967, albumul ”He Touched Me” — 1972 și pentru înregistrarea live a cântecului ”How Great Thou Art” — 1974), premiul pentru întreaga carieră decernat la vârsta de numai 36 de ani sau primirea din partea United States Junior Chamber of Commerce în 1971 a titlului de ”Unul dintre cei zece cei mai merituoși tineri ai națiunii” sunt numai câteva din onorurile pe care le-a primit Elvis Presley.

Timp de 22 de ani, regele Rock-and-Roll-ului s-a pus în slujba muzicii. Cariera sa copleșitoare cuprinde 31 de filme și 2 documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri și sute de concerte. În 1997, cu ajutorul tehnologiei, prin realizarea unei holograme, s-a pus în scenă un concert extraordinar numit ”Elvis in Concert ’97” în Memphis, la Mid-South Colloseum. Elvis a fost acompaniat de peste 30 dintre foștii săi colegi de turnee împreună cu Orchestra Simfonică din Memphis. Ulterior, în 1999 a avut loc un turneu și în Europa.

Singurul interpret membru al tuturor celor trei anuale

Postmortem, în 1984, i s-a decernat de către Blues Fundation din Memphis premiul W. C. Handy pentru păstrarea în viață a blues-ului în muzica sa. În 1986 a fost în primul grup de cântăreți ce a intrat în Rock-and-Roll Hall of Fame, iar în 1998 a fost introdus în Country Music Hall of Fame.

În 2001, odată cu intrarea sa în Gospel Music Hall of Fame, Presley a devenit singurul interpret membru al tuturor celor trei anuale. În 1992, Serviciul Poștal American a anunțat că imaginea lui Elvis va apărea pe un timbru poștal comemorativ. Acesta a fost lansat pe 8 ianuarie 1993 și îl înfățișează pe regele Rock-and-Roll-ului în postura tânărului cântăreț de la mijlocul anilor 1950.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here