Elixirul tinereţii din flori de liliac

0
2072

flori de liliacAlifie antireumatică din flori de liliac

În Mehedinți, la Firizu, circulă una dintre cele mai interesante reţete de preparare a unui remediu naturist împotriva durerilor reumatismale.

Oamenii locului spun că aceasta a fost moştenită de la Ilie Stamate, zis Mandău, cel mai vârstnic bărbat din România, care a murit în anul 1966 la vârsta de 138 de ani, relatează Agerpres.

Printre secretele longevităţii sale se află şi utilizarea florilor de culoare mov şi a frunzelor de liliac. Arbustul creşte din abundenţă în zona munţilor Mehedinţi. Aici el era considerat, în timpurile când trăia bătrânul, “elixirul tinereţii”, calităţile terapeutice ale florii contribuind la acest “statut”.

Un localnic, Constantin Negoiţă, mărturiseşte că moş Mandău, om fără carte, dar înţelept, a folosit cele mai năstruşnice mâncăruri din ierburi comestibile. A făcut cele mai eficiente ,,medicamente’ preparate din plantele situate în flora locului. În arhiva British Pathe se află chiar o peliculă de film în care el dezvăluie o parte din secretele vieţii.

Alifie din flori de liliac

Florile mov de liliac, se spune la Firizu, sat aşezat sub o sprânceană de pădure la aproximativ 50 kilometri de Drobeta Turnu Severin, în preajma căruia Sf. Nicodim de la Tismana a înălţat Mânăstirea Coşuştea-Crivelnic, sunt utile pentru prepararea unei alifii pentru alinarea durerilor la încheieturi.

Se culeg de pe ciorchine 100 grame de flori. Obligatoriu acestea trebuie să aibă petalele deschise şi nici să nu fie trecute. Se introduc într-o oală de pământ şi se adaugă un litru de ulei de floarea soarelui. De regulă, acesta trebuie să fie brut, adică nerafinat. Timp de două săptămâni se lasă la macerat într-un loc întunecos şi cald. Se obţine o alifie care se întrebuinţează pentru masarea uşoară a părţilor dureroase.

Procedeul acesta l-a făcut pe Ilie Stamate să nu se vaite vreodată de reumatism când mergea la clacă sau cu oile în câmp.

Citiți și alte articole de la rubrica Povești de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here