Elisabeta Lipă: “Nu mai vreau să aud de locul patru”

0
376
Elisabeta LipăElisabeta Lipă s-a născută pe 26 octombrie 1964, orașul Siret, județul Suceava este o canotoare româncă. A debutat la vârsta de 19 ani la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, California. A obținut 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la șase Olimpiade. Elisabeta Lipă a fost de 25 ori campioană a României.

În anul 2000, a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj. Este maestră emerită a sportului. În prezent este președinte al Federației Române de Canotaj și președinte al Clubului Sportiv Dinamo București. Pe 1 iunie 2000, la Lucerna, în Elveția, Elisabeta Lipă a primit medalia “Thomas Keller”, cea mai înaltă distincție din canotaj. Din partea COSR i-a fost decernat trofeul “Colanul de Aur”.

Președinta Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat “Eu cred în sportivi, dar aștept de la ei o altă abordare și o altă ambiție pentru titlul olimpic, au obligația să ducă ștafeta asta mai departe”. Nu știu dacă a fost un accident la Mondiale, mă raportez fără să vreau la Olimpiada din 2012, nu pot s-o uit și, când vine un asemenea rezultat, imediat îmi aduc aminte de Londra. Fetele vor aborda 2015 cu un nou antrenor coordonator, Marius Cristian, care l-a înlocuit pe Mircea Roman, artizanul atâtor victorii, iar de la noul tehnician se așteaptă o nouă gândire și un nou stil de muncă, prin care să motiveze sportivii în reluarea succeselor la Mondiale și JO.

“Cel mai mult m-a nemulțumit rezultatul de la Mondiale.”

“La Europene avem titlul european, avem medalie de argint, avem campioni mondiali la juniori, campioni mondiali la tineret, dar rezultatul de la CM de seniori m-a nemulțumit și eu vreau să nu mai aud de locul patru”, a subliniat Lipă. “E clar că este și ceva obiectiv, nu numai canotajul, ci și celelalte federații ne confruntăm cu problema noii generații, pe care nu știu, sănătatea nu-i ajută, nu pot să-mi dau seama, dar nu mai văd acea dorință, ambiție care erau la noi.

Poate și pregătirea nu a fost pe măsură, dar cert e că rezultatul final mă nemulțumește. E nevoie de un colectiv tehnic, care, în afara programului de pregătire, să-și aducă o contribuție mai mare, pentru că avem o generație mai firavă, și acel colectiv tehnic trebuie să facă imposibilul să devină posibil. Să comunice mai mult, să-i conștientizeze mai mult, să-i facă să-și dorească mai mult, iar noi să le oferim condițiile pe care poate țara la ora actuală să le ofere”, a adăugat Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX.

Marele obiectiv al anului 2015 este reprezentat de Campionatele Mondiale, de unde se obțin biletele la JO 2016, iar speranțele de calificare se bazează ca de obicei pe 8+1, dublu rame fără cârmaci fete și 4 fără cârmaci băieți, la care se adaugă un dublu vâsle de categorie ușoară la fete.

“În 2015, avem calificările pentru JO, e un an greu, cu Campionatul Mondial.”

“La 8+1 se califică primele cinci echipaje, la dublu rame primii șapte. Mă bucură că după absența de la două Olimpiade putem obține calificarea la dublu vâsle fete categorie ușoară, dacă vor fi între primele șapte sau nouă bărci. Și de la băieții de la 4 rame fără cârmaci așteptăm calificarea, așa cum au reușit în 2012, la ultima regată de calificare. Atunci din două serii de 11 echipe se calificau doar primii doi”, a punctat Lipă.

Anul 2015 se anunță un an complicat, completat și de Jocurile Europene de la Baku.

Elisabeta Lipă susțin că sportivii pot participa cu succes la competiții apropiate, așa cum s-a întâmplat anul acesta cu Jocurile Europene ale Tineretului și Mondialele de juniori: “Programul este foarte încărcat, au apărut multe competiții, între european și mondial, dar trebuie să ne descurcăm. Anul acesta am avut JOT și Mondialele aproape imediat. Dacă ai sportivi, și au valoare, reușești să participi la toate aceste competiții. Depinde și de cât de mult își doresc ei, dacă vor să participe la toate. E greu, dar orice concurs e benefic, pentru că prind experiență”.

La Mondialele de tineret, România s-a întors cu o medalie de aur la dublu vâsle feminin (Viviana-Iuliana Bejinariu și Ioana Vrînceanu); un argint la dublu vâsle categorie ușoară (Andreea Asoltanei și Ionela-Livia Lehaci); un bronz în proba masculină de 4 rame fără cârmaci (Vlad-Dragoș Aicoboae, Toader-Andrei Gontaru, Marius-Vasile Cozmiuc și Adrian Damii).

La Mondialele de juniori delegația noastră a obținut două medalii de aur, două de argint și una de bronz; aur la dublu rame feminin (Beatrice-Mădălina Parfenie și Roxana Parașcanu) și dublu vâsle feminin (Elena Logofătu și Nicoleta Pașcanu); argint la dublu rame masculin (Mihăiță Iliuț și Alexandru-Cosmin Macovei); patru rame fără cârmaci masculin (Robert-Ovidiu Groșan, Cosmin Pascari, Constantin Radu și Sergiu-Vasile Bejan); bronz prin echipajul feminin de 8+1 (Paula Logofătu, Diana Mihai, Andreea Budeanu, Anamaria Zaharia, Anca-Elena Filip, Raluca-Mihaela Munteanu, Ionela-Mădălina Petreanu, Iuliana Crefelian și Georgiana-Lorena Palașca). La acest bilanț se adaugă două medalii de aur cucerite la Jocurile Olimpice de Tineret la dublu rame fete (Denisa Tâlvescu, Cristina Georgiana Popescu) și dublu rame băieți (Gheorghe Robert Dedu, Ciprian Tudosă).

Ana Maria M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here